Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Arafat reiste hjem - Peres gikk på Blom

Ingenting gikk etter programmet da Yassir Arafat og Shimon Peres kom til Oslo i går. Shimon Peres kom lenge før timeplanen, mens Arafat kom tre timer etter planen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Møtene i regjeringens representasjonsbolig i Parkveien 45 ble avlyst. Det ble også middagen statsminister Jens Stoltenberg hadde planlagt.

I stedet ble det arrangert et hastig sammenkalt møte på Gardermoen mellom Yassir Arafat, statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Thorbjørn Jagland.

Etter møtene på Gardermoen fløy Yassir Arafat hjem igjen.

Kreativt bidrag

- Jeg håper å kunne komme med et kreativt bidrag til den videre fredsprosessen, sa Shimon Peres da han landet på Gardermoen i går ettermiddag. Han sa at han bl.a. ville presentere en israelsk vurdering av situasjonen under sitt besøk i Oslo.

Shimon Peres fikk imidlertid ikke presentert sitt «kreative bidrag til fredsprosessen» for Yassir Arafat. På grunn av de store forsinkelsene for Arafat i Finland før avreisen til Oslo hadde sabbaten begynt før møtene kunne finne sted. Dermed var det ikke mulig for Peres å dra til Gardermoen.

Og mens Arafat presenterte palestinernes syn på Camp David-forhandlingene for Stoltenberg og Jagland, avsluttet Shimon Peres kvelden med middag på Blom Restaurant i Oslo.

Bortkastet tid

Den israelske justisministeren Yossi Beilin har karakterisert Yassir Arafats rundreise for å søke støtte for sitt syn på den fastlåste fredsprosessen i Midtøsten som «bortkastet tid».

Beilin, som var en av arkitektene for Oslo-avtalen, sa i et foredrag i Washington også at Arafats plan om å proklamere en palestinsk stat 13. september vil være en «katastrofe».

13. september er datoen Oslo-avtalen setter for opprettelsen av en palestinsk stat, og Yassir Arafat har sagt at han mener denne datoen står fast, selv om det ikke foreligger en forhandlingsløsning.

Da Peres kom til Oslo i går, sa han seg enig i Beilins kritikk av Arafats rundreise.

- Men å møtes ansikt til ansikt slik vi skal gjøre i Oslo er ikke bortkastet, sa han, og visste ikke da at det ikke ville bli noe møte mellom de to likevel.

Rød-Larsen

FNs visegeneralsekretær Terje Rød-Larsen hadde imidlertid en lengre samtale med Shimon Peres på Peres' hotellrom i går kveld. Og da Peres og hans følge gikk for å spise på Blom, reiste Rød-Larsen til Gardermoen. Der sluttet han seg til møtet mellom Arafat, Stoltenberg, og Jagland. Det er uklart om Rød-Larsen hadde med noe budskap fra Peres til samtalepartnerne på Gardermoen, Selv om Peres og Arafat ikke møttes ansikt til ansikt i går hadde de likevel en lang samtale på telefonen etter at Arafat var kommet til Norge. Ifølge kilder Dagbladet har vært kontakt ville ikke Arafat reise inn til Oslo for å møte Peres fordi Arafat er svært sliten etter sin rundreise, og at han i dag tidlig skal i møte med eksekutivkomiteen i PLO for å drøfte om det skal proklameres en palistinsk stat 13. september.

<B>HJEM:</B> Yassir Arafat var på svarvisitt hos Torbjørn Jagland og Jens Stoltenberg i går.
<B>MØTTE IKKE:</B> Shimon Peres møte Arafat etter at sabbaten hadde begynt. I stedet gikk han på Blom.