Arafat sår tvil om valg

Arafat skaper tvil om han vil utlyse valg før Israel har trukket seg tilbake fra selvstyreområdene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en tale i parlamentet onsdag sa Arafat at arbeidet med å forberede valg vil skje raskt, men han har foreløpig ikke satt noen dato.

Fredag svarte Arafat på et spørsmål fra nyhetsbyrået Reuters på en måte som skaper tvil om løftene.

På spørsmål fra journalisten om når han tror det kan holdes frie valg for palestinerne, svarte Arafat: «Så fort okkupasjonen av vårt land opphører.»

Det er uklart om Arafat med det går tilbake på løftet om valg, eller om han mente at et valg ikke vil være fritt når israelske soldater står i de palestinske områdene.

Overfor avisa Ha'aretz presiserte Arafats rådgivere at et valg er knyttet til en israelsk tilbaketrekking til posisjonene før intifadaen brøt ut for 20 måneder siden, ikke en fullstendig tilbaketrekking fra Gaza og Vestbredden.

Også den palestinske planleggingsministeren Nabil Sha'at sa senere at målet om nyvalg innen seks måneder står fast. En ledende talsmann for det palestinske selvstyrerådet sa fredag at han skal ha et møte med Arafat senere på dagen for å få oppklart hva Arafat egentlig mente.

Nyvalg planlegges

Den palestinske lovgivende forsamlingen har anmodet om store endringer i det korrupsjonsplagede palestinske selvstyret.

Forsamlingen ba blant annet om at en ny og mindre regjering dannes innen 45 dager og om nyvalg i begynnelsen av neste år.

- De viktigste endringene kommer til å bli nyvalg innen en periode som ikke skal overstige fire til seks måneder, sier Abdel Rahman, som la til at Arafat har innkalt sentralkomiteen til møte innen to dager.

Inn og ut av Jenin

Samtidig opprettholder Israel det militære presset mot palestinerne. Natt til 17. mai rykket den israelske hæren inn i den palestinske byen og flyktningleiren Jenin på Vestbredden. 20 palestinere skal ha blitt arrestert.

Den israelske hæren sier at hensikten med operasjonen å lete etter militante palestinere i flyktningleiren, der det raste harde kamper mellom militante og israelske soldater en uke i april.

- Det er en nålespissoperasjon i flyktningleiren. Vi har foretatt arrestasjoner. Når vi er ferdige, vil vi trekke oss ut igjen, sa en talskvinne for det israelske forsvaret. Ifølge øyenvitner forlot de israelske soldatene flyktningleiren timer etter at operasjonen startet.

Det er ikke meldt om drepte eller skadde. Det brøt ut skuddveksling da israelske stridsvogner og soldater nådde flyktningleiren natt til fredag, men hæren ble ikke tungt beskutt, sa en militær talsmann til den israelske avisen Haaretz.

20 palestinere skal ha blitt arrestert, blant dem to militante, ifølge israelske militære kilder. Palestinske sikkerhetskilder sa til nyhetsbyrået AFP at 40 er arrestert. En av dem, Jamal Abu-Alwafa, skal være medlem av al-Aqsa-martyrenes brigader.

(NTB)

IKKE FRIE VALG: Arafat sier at det ikke kan bli frie valg før Israel trekker seg tilbake.