Arafat sender reform-brev

Yassir Arafat har skrevet et brev til den amerikanske utenriksministeren Colin Powell hvor han beskriver et 100-dagers reformprogram han vil sette i gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den palestinske lederen trosser på denne måten USAs president George W. Bush, som for tre uker siden krevde at Arafat måtte kastes. I et intervju med Associated Press (AP) fredag ga Arafat klar beskjed om at han ikke aktet å la kravet fra Bush bli gjennomført.

- Jeg er valgt av folket. Jeg er ingen feiging. Jeg er ikke klar til å bedra folket som valgte meg, var Arafats tilbakemelding.

USA-hjelp

Nå har han ifølge AP laget et detaljert reformprogram, men skriver til Powell at det er begrenset hva han kan gjøre så lenge israelerne holder Vestbredden i sitt jerngrep. Arafat ber nå USA om hjelp til få gjennomført reformene, sier en kilde til AP. Detaljene i reformprogrammet har verken Arafat eller Powell gjort offentlig kjent.

Colin Powell har sagt til tv-stasjonen al-Jazeera at han finner brevet fra Arafat interessant, men at han ikke vil snakke med Arafat personlig. Årsaken er at Bush har karakterisert Arafat som involvert i terror og korrupsjon, og USA har derfor ensidig hatt samtaler med Ariel Sharon en rekke ganger.

Mange møter

Siden Colin Powell er Bush-regjeringens eneste moderate politiker, appellerer Arafat til Powell. Og den amerikanske utenriksministeren har sagt at departementet hans vil svare på brevet.

Tirsdag møter Powell FNs generalsekretær Kofi Annan, EU-diplomaten Javier Solana og den russiske utenriksministeren Igor Ivanov i New York for å snakke om reformer for de palestinske selvstyremyndighetene. Samme dag møter Powell også utenriksministerne fra Egypt og Jordan for å snakke om det samme.

Neste uke kommer politikere fra Saudi-Arabia, Jordan og Egypt til Det hvite hus for å diskutere hvordan en palestinsk stat gradvis kan bygges opp.

SKRIVER BREV: - Jeg er valgt av folket. Jeg er ingen feiging. Jeg er ikke klar til å bedra folket som valgte meg, sier Yassir Arafats.