Arafat sier Sharon fortsatt er fredspartner

Selv etter fire måneders husarrest og etter å ha inspisert massive ødeleggelser etter den israelske offensiven, sier palestinernes president Yasser Arafat at statsminister Ariel Sharon er hans partner for fred.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Han er den som er valgt av det israelske folk, og det er han vi må forholde oss til...fordi vår partner er det israelske folk, sa Arafat torsdag i et intervju med Reuters, dagen etter at han så dagens lys igjen etter den israelske beleiringen.

De forsonlige ordene står i sterk kontrast med hans første utbrudd noen timer etter at beleiringen ble opphevet, da han stemplet israelerne som terrorister, nazister og rasister i forbindelse med uroen rundt Fødselskirken i Betlehem.

Arafat roste også president George W. Bushs uttalelse om at han har en visjon om en palestinsk stat som kan leve i fred ved siden av Israel.

- Ja, vi tror på det. Vi må takke president Bush for det utsagnet, sa Arafat.

Sharon sendte 29. mars tropper og tanks inn på Vestbredden etter en serie med palestinske selvmordsangrep i Israel. Arafat hadde allerede sittet i husarrest i hovedkvarteret sitt siden desember, men fra mars ble deler av hovedkvarteret okkupert av israelske soldater, som heller ikke slapp noen ut eller inn.

Tidligere torsdag brukte Arafat noen av de første timene i friluft til å inspisere de enorme ødeleggelsene i Ramallah etter den israelske offensiven. Han trøstet beboerne i en ødelagt leilighet og en pasient på et sykehus, og undersøkte restene av et ødelagt arkivskap i en rasert politistasjon.

Arafat sa han var rasende over at det ikke var funnet noen løsning på beleiringen av Fødselskirken. Han trodde det var avtalt med USA og Storbritannia at avtalen som ga ham selv frihet, også skulle omfatte Betlehem.

Torsdag møtte han kirkeledere på sitt kontor, og den anglikanske biskopen Riah Abu el-Assel sa at Arafat var svært bekymret over situasjonen i kirken.

NTB-Reuters