- Arafat skal tvinges ut

Målet med den israelske beleiringen av Yasser Arafats hovedkvarter, er å tvinge ham til å reise, sier Israels viseforsvarsminister. Nå har palestinernes leder hverken strøm eller vann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den israelske hæren kuttet søndag elektrisiteten, telefonlinjene og vannledningene til Yasser Arafats kontor i Ramallah, samtidig som gravemaskiner fikk veggene i Arafats private kontor til å riste.

Flere tusen mennesker brøt søndag portforbudet i Gaza og på Vestbredden for å demonstrere mot Israel, og fire demonstranter ble skutt og drept. Senere søndag ble en 14-åring i Nablus drept, da han trosset portforbudet.

Hæren har allerede revet de fleste bygningene som var en del av Arafats hovedkvarter i løpet av de fire dagene den palestinske lederen har vært beleiret. Bygningen hvor Arafat befinner seg er også blitt beskutt.

Israelske bulldosere arbeidet hele natt til søndag med å rive de siste bygningene i hovedkvarteret med unntak av hovedbygningen der Arafat og hans rundt 250 medarbeidere og livvakter oppholder seg. Det har ikke vært vann i bygningen siden fredag, og de sanitære forholdene begynte søndag å bli vanskelige, ifølge en av Arafats medarbeidere.

Ubekvemt

- Det er svært varmt og trangt. Det begynner å lukte ganske vondt, sa en palestinsk tjenestemann.

- Vi får svært lite søvn. Det er trangt, og ikke nok madrasser til alle, sa palestinernes finansminister Salam Fayad. Både regjeringsmedlemmer og andre personer i bygningen er trengt sammen i 2. etasje, fordi en israelsk granat har ødelagt etasjen over.

Arafat og noen av hans nærmeste medarbeider har vært i en lignende situasjon tidligere, da forsvarsminister Ariel Sharon stengte av vann og strøm til en halv million innbyggere i Vest-Beirut under de varmeste sommermånedene i 1982.

Krever 20 utlevert

Israel mener Arafat skjuler 20 ettersøkte terrorister inne i hovedkvarteret, og har krevd at de 20 skal overgi seg. Gruppen omfatter Arafats etterretningssjef på Vestbredden, Tawfiq Tirawi, og lederen for Arafats private livvakt, Styrke 17, Mahmud Damra.

43 palestinere har overgitt seg i Ramallah, men ifølge israelerne står ingen av dem på listen over de 20 ettersøkte.

Den israelske hæren har beleiret Arafats hovedkvarter siden torsdag, som svar på at en bussbombe drepte seks mennesker i sentrum av Tel Aviv. Arafats politiske rivaler i den væpnede fløyen av den palestinske organisasjonen Hamas tok senere på seg ansvaret for terroraksjonen.

- Høy moral

Arafat selv sier via en talsmann at moralen i hovedkvarteret er høy og at verken han selv eller medarbeiderne hans kommer til å overgi seg. Israel truet lørdag kveld med å sprenge hovedkvarteret i lufta og ba alle som var inne i bygningen, og i nabolaget, om å komme ut.

- Det viktigste er at det palestinske folk står på Arafats side, sier talsmannen Khaled al-Fahum. BBC meldte søndag at palestinske motstandere av Arafat også har sluttet seg til protestene mot den israelske beleiringen.

«Israels herjinger»

SV-leder Kristin Halvorsen mener utenriksminister Jan Petersen må kalle inn Israels ambassadør på teppet og overlevere en kraftig protest mot det hun kaller «Israels herjinger» i Ramallah.

Halvorsen oppfordrer også formannen i Stortingets utenrikskomité Thorbjørn Jagland til å ta opp saken med utenriksminister Shimon Peres.

Hun mener beleiringen av Yasser Arafats hovedkvarter og ødeleggelsen av bygninger er meget grove overgrep.

- Dette er politisk ekstremt uklokt, sier Halvorsen.

Protester

Den russiske regjeringen krevde søndag at Israel hever beleiringen av hovedkvarteret til Yasser Arafat i Ramallah.

Den russiske utenriksministeren Igor Ivanov sa i en uttalelse at beleiringen og ødeleggelsen av Arafats hovedkvarter hindrer den palestinske selvstyremyndigheten i å slå ned på ekstremister i det palestinske samfunnet.

Lørdag ba regjeringen i Frankrike om at beleiringen måtte heves umiddelbart.

Flere arabiske land har protestert mot den israelske aksjonen.

- Israel fører en utryddelseskrig mot det palestinske folk ved hjelp av amerikanske fly og stridsvogner, het det i en kommentar fra syriske medier søndag.

(NTB-AFP)

SKAL TVINGES UT: Yassir Arafat er isolert på kontoret sitt i Ramallah.