Arafat skaper forvirring om avtale

Kairo (NTB-AFP): Det hersket fredag ettermiddag full forvirring om resultatet av de siste israelsk-palestinske forhandlingene etter at Yasser Arafat først bekreftet at en avtale var i boks og deretter sa det stikk motsatte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Før den palestinske lederen satte seg inn i et fly i Alexandria opplyste han at en ny avtale om israelsk tilbaketrekning fra deler av Vestbredden vil bli undertegnet i Sharm el-Sheikh lørdag kveld.

Da han kom ut av det samme flyet i Gaza mindre enn en time senere, sa han at de to partene ikke var blitt enige og at det gjensto mange vanskeligheter.

Haim Ramon, som er minister ved statsminister Ehud Baraks kontor, sa at avtalen trolig blir undertegnet i Sharm el-Sheikh lørdag kveld.

- Jeg vil bli overrasket hvis vi ikke undertegner i Sharm el-Sheikh i morgen, fremholdt han.

Tilbaketrekning

Avtalen det er blitt forhandlet om er en revidert utgave av en avtale partene ble enige om i USA i oktober i fjor, men som aldri er blitt satt ut i livet.

Israelske og palestinske forhandlere har i flere uker forsøkt å bli enige om en avtale som skal bane veien for israelsk tilbaketrekning fra ytterligere 13 prosent av Vestbredden, og dermed gi palestinerne full eller delvis kontroll over 40 prosent av territoriet.

- Undertegnelsen vil skje i Sharm el-Sheikh (på sørspissen av den egyptiske Sinai-halvøya) lørdag kveld, sa Arafat i Alexandria før han reiste tilbake til Gaza fredag ettermiddag.

- Fram til nå har vi ingen avtaler, sa han da han landet i Gaza.

Strid om fanger

Den alvorligste hindringen for en ny avtale har vært dragkampen om palestinske fanger i israelske fengsler, men dette problemet skal ha blitt løst.

- Palestinerne har akseptert det israelske forslaget om å løslate 350 palestinske fanger, meldte den israelske hærens radiostasjon.

Tidligere hadde palestinske kilder opplyst at alle uenigheter mellom de to om den israelske løslatelsen av palestinske fanger var løst, og at avtalen var i ferd med å bli finpusset.

- Saken om fangene er ikke lenger en hindring, sa en palestinsk talsmann.

Det kunne likevel ikke bli noen undertegning fredag, fordi den jødiske sabbaten skulle begynne ved solnedgang - cirka klokka 17.30 norsk tid.

Møtte Albright

Ifølge den opprinnelige Wye River-avtalen fra oktober i fjor skulle Israel løslate 650 fanger, men israelerne nøyde seg med å sette fri 250 palestinere som hovedsakelig var kriminelle og ikke politiske fanger.

Det var lenge håp om at avtalen kunne undertegnes i Egypt torsdag, med USAs utenriksminister Madeleine Albright på plass, men partene drev nervekrigen så langt at undertegningen måtte utsettes.

Albright kom sent torsdag kveld til Jerusalem, der hun straks satte seg i møte med statsminister Ehud Barak. Fredag møtte hun utenriksminister David Levy.