Arafat snart «fri»?

Palestinernes leder Yasser Arafats fem måneder lange husarrest kan snart være over. Onsdag kveld så det ut til at seks fanger som Israel har krevd utlevert, ble overført til et palestinsk fengsel i Jeriko.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et gjennombrudd kom etter at Arafat tidligere onsdag i samtaler med amerikanske og britiske forhandlere gikk med på å overføre de seks palestinerne til et fengsel der de skal bevoktes av briter eller amerikanere, bekreftet Arafats medarbeider Mohammed Rashid.

Ved 19-tiden onsdag kveld rullet 12 skuddsikre diplomatkjøretøyer opp foran Arafats hovedkvarter for å hente mennene, som er dømt av en palestinsk militærdomstol og fengslet i Arafats hovedkvarter.

Trekker seg ut

Israel har gått med på å la Arafat slippe ut av husarresten når fangene er overført, og å trekke tilbake styrkene. -Den israelske hæren vil trekke seg fullstendig ut av Ramallah dersom de seks ettersøkte palestinerne blir overført til Jeriko, bekreftet en israelsk talsmann.

Ariel Sharon har tidligere satt som betingelse for å heve beleiringen av Arafat at de seks blir utlevert til Israel. Fire av de arresterte skal ha deltatt i drapet på den israelske turistministeren Rehavam Zeevi i oktober i fjor.

Full bevegelsesfrihet

Men søndag gikk Israel med på et forslag framsatt av USAs president George W. Bush om en løsning på beleiringen i Ramallah. Forslaget går ut på at de ettersøkte mennene fengsles under amerikansk-britisk oppsyn.

Israel gikk med på at Arafat får tilbake sin bevegelsesfrihet når Bushs forslag er satt ut i livet. -Arafat vil da kunne dra hvor han vil, sa talsmann for den israelske regjeringen Amnon Perlman.

De amerikanske og britiske forhandlerne har allerede besøkt fengselet i Jeriko dit det er meningen at de seks palestinerne skal flyttes.

En høytstående kilde i det israelske militæret sier til AFP at de seks palestinerne kan bli flyttet til Jeriko allerede onsdag kveld.

Husarrest

Den palestinske lederen har sittet nærmest i husarrest i siden 3. desember. I begynnelsen av mars bestemte Israels statsminister Ariel Sharon at Arafat skulle kunne bevege seg fritt innenfor de palestinske områdene, men ikke få lov til å reise utenlands.

Men 29. mars rykket israelske styrker inn i selve hovedkvarteret til Arafat etter en rekke palestinske selvmordsaksjoner.

Betlehem

I Betlehem skjøt og såret israelske styrker en væpnet palestiner utenfor Fødselskirken onsdag.

- Våre styrker fikk øye på en geværmann og skjøt mot ham. Han ble såret i skulderen og overga seg senere sammen med en av personene inne i kirken, sa den israelske hæren i en uttalelse.

Om lag 200 palestinere har forskanset seg i kirken er omringet av israelske styrker i fire uker, og mangelen på mat og vann er i ferd med å gjøre situasjonen kritisk.

Forhandlinger mellom israelske og palestinske representanter om en løsning på beleiringen av Fødselskirken skal etter planen fortsette onsdag kveld. Palestinerne har truet med å boikotte forhandlingene dersom ikke Israel gir tillatelse til å bringe mat og vann inn i kirken.

  • Tirsdag fikk en gruppe på 27 mennesker forlate Fødselskirken. Det er den største gruppen som har fått forlate kirken i de fire ukene den har vært omringet av israelske soldater.

    (NTB)

FLYTTES: Disse bilene er fylt opp med palestinske fanger som blir flyttet fra Ramallah til Jeriko. Denne manøvren kan åpne for at israelerne hever beleiringen av Yassir Arafats hovedkvarter.