Arafat sparket etterretningssjefen

Palestinernes president Yasser Arafat skal ha gitt ordre om at Tawfik Tirawi skal fjernes fra sin stilling som leder for den militære etterretningen på Vestbredden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israel og USA har lagt stort press på Arafat for å få Tirawi sparket. De mener Tirawi står bak en rekke angrep mot Israel. Den israelske hærens radio siterer kilder ved Arafats kontor som hevder at den palestinske lederen har til hensikt å sparke i alt tolv ledere i sikkerhetsapparatet.

Tirawi var sjef for den militære etterretningen på Vestbredden, og han ble lenge ansett som moderat av Israel. Nå står han imidlertid på listen over terrormistenkte og sammenlignes i Israel med Fatah-lederen på Vestbredden, Marwan Barghouti, som sitter i israelsk fengsel.

Den israelske avisa Ha'aretz skriver at «en irakisk-trent terrorist» i forrige uke tilsto overfor israelsk etterretning at Tirawi ga ham et kalashnikov-gevær og fikk ham inn i en celle som opererte i Ramallah-området.

Tirawi avviser beskyldningene og kaller dem løgner som er skapt for å undergrave det palestinske lederskapet. Han har bedt Israel om å legge fram bevis for påstandene. Den palestinske sjefen for etterretning på Vestbredden og Gazastripen avviser at Yasser Arafat har sparket Tirawi.

- Dette er fullstendig uriktig. Tirawi er fremdeles sjef for etterretning på Vestbredden, sa Amin al-Hindi, som er sjef for etterretningen både på Vestbredden og Gazastripen.

Lignende benektelser figurerte også i forrige uke da det ble kjent at Arafat hadde gitt sikkerhetssjefen på Vestbredden, Jibril Rajoub, sparken. Avskjedigelsen har ført til sterke protester innad i det palestinske sikkerhetsapparatet.

Den palestinske justisministeren, Ibrahim al-Dughme, kunngjorde søndag at den palestinske selvstyremyndigheten har begynt iverksettelsen av en foreløpig grunnlov som skal danne fundamentet for grunnloven i en framtidig palestinsk stat.

Den nye grunnloven vil klarlegge rettighetene og pliktene til enhver palestinsk borger så vel som medlemmer av regjeringen, nasjonalforsamlingen og rettsvesenet.

På den nordlige Gazastripen pågrep israelske soldater søndag to palestinere de hevder var på vei inn i Israel for å utføre selvmordsaksjoner. De to skal ha blitt arrestert etter en skuddveksling som varte i rundt en time, sier en talsmann for den israelske hæren.

(NTB)