Arafat splitter USA

NEW YORK (Dagbladet): President George Bush og hans regjering er handlingslammet i Midtøsten på grunn av indre strid om hvordan USA skal behandle Yassir Arafat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Splittelsen i regjeringen er den samme som har oppstått i mange sentrale saker siden George Bush overtok i Det hvite hus. Visepresident Dick Cheney og forsvarsminister Donald Rumsfeld går inn for å skyve Yassir Arafat til side for å bane vei for et nytt palestinsk lederskap.

Utenriksminister Colin Powell og CIA-sjef George Tenets standpunkt er at det ikke finnes noe alternativ til Arafat. Forsøk på å presse ham ut vil bare bane vei for et mer ekstremistisk lederskap, og i tillegg provosere moderate arabiske regimer som USA samarbeider med.

Løftet til kronprinsen

Forholdet til Saudi-Arabia står sentralt i den indre debatten i den amerikanske regjeringen. En kilde sier til avisa The New York Times at Saudi-Arabias kronprins Abdullah mener at han har holdt sin del av avtalen han inngikk med president George Bush i Crawford, Texas, mens Bush ikke har holdt sin del. Abdullah skulle få Arafat til å samarbeide, mens Bush skulle påvirke Israels statsminister Ariel Sharon.

Da Sharon sist var i Washington, sa president Bush at CIA-sjef George Tenet skulle dra til Midtøsten for å bistå De palestinske selvstyremyndighetene med å gjenoppbygge sine sikkerhetsstyrker under en felles kommando. En israelsk utsending i USA begynte umiddelbart å motarbeide Tenets reise, med henvisning til at de palestinske sikkerhetsstyrkene ikke bør gjenoppbygges med Arafat som palestinsk leder.

Utsatt reise

Tenets reise er etter dette blitt utsatt flere ganger. I går sa utenriksminister Colin Powell i et intervju med CNN at ambassadør William Burns vil dra til Midtøsten tidlig i denne uka, mens Tenet vil reise i slutten av uka.

- Formann Arafat er president for De palestinske selvstyremyndighetene, og leder det palestinske folket. Vi mener han kunne ha vært en mer effektiv leder, og vi vil samarbeide med Arafat og andre palestinske ledere om å reformere De palestinske selvstyremyndighetene. Vi vil samtidig presse Arafat og andre palestinske ledere til å arbeide for å stanse volden. Vi tror ikke de kan stanse alt, men de kan gjøre vesentlig mer, sa utenriksminister Colin Powell.