Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Arafat stadig dårligere

Palestinernes president ligger for døden i Paris.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter flere timers kaos og forvirring rundt Yassir Arafats helsetilstand, holdt palestinske myndigheter en pressekonferanse i Paris klokka 18 i kveld.

Stadig verre

Der slo de fast at palestinernes president lider av hjerneblødning. Han skal fortsatt være i live, men det er ingen tvil om at kreftene er i ferd med å ebbe ut 75-åringen.

- President Arafat er svært syk, og tilstanden hans forverres desverre, sa utenriksminister Nabil Shaath på pressekonferansen.

Shaath la vekt på at Arafats hjerne, hjerte og lunger fortsatt fungerer, men at han ligger i dyp koma.

- Desverre har det vist seg svært vanskelig å gjøre Arafat så frisk at han kan dra hjem. Han har ligget i koma siden forrige onsdag, og gikk inn i en dypere komatilstand i natt, sa Shaath.

- Kun få timer igjen

Ifølge AP har Yassir Arafat trolig bare timer igjen å leve. Det hevder en palestinsk tjenestemann - som ikke vil oppgis ved navn - overfor nyhetsbyrået.

Også CNN har vært i kontakt med flere høytstående kilder som er skråsikre på at Arafat ikke overlever natta.

- De tror ikke at presidenten vil se soloppgang, sier CNNs korrespondent.

De samme kildene hevder at en av de fremste palestinske imamene er på vei til Paris, for å være til stede når nyheten om Arafats død skal kunngjøres.

- Svekket av husarrest

Fra offisielt palestinsk hold ble det i ettermiddag kjent at Arafat behandles for hjerneblødninger. Blødningene skal ha startet i går, men det er imidlertid usikkert hva som egentlig feiler presidenten.

- Vi vet ikke hvorfor han ble så mye verre. Det vil si at vi ikke har noen diagnose, sa Shaath.

Utenriksministeren sa at legene utelukker både kreft og forgiftning.

Shaath peker videre på at Israel har holdt Arafat i husarrest i Ramallah i nærmere tre år, under dårlige sanitærforhold.

Utenriksministeren tror dette har vært en sterkt medvirkende faktor til presidentens sviktende helse.

Palestinske myndigheter avviste i kveld fullstendig tanken om å gi Arafat dødshjelp. Det betyr at de ikke vil kople fra maskinene som holder liv i ham, under henvisning til den islamske religion.

- Jeg vil utelukke ethvert spørsmål om eutanasi. Folk snakker som om hans liv kan plugges inn eller ut, sa utenriksminsiter Nabil Shaath.

Dødsrykter

Det hersket tidligere i dag stor forvirring omkring hvorvidt Arafat var død eller levende, etter at nyhetsbyrået Reuters siterte en anonym, palestinsk kilde på at Arafat var død.

På spørsmål om bekreftelse av det angivelige dødsfallet, hevdet også en annen palestinsk kilde overfor Reuters at Arafat var død.

- Ja, han er død. Det vil komme en uttalelse snart, sa den anonyme kilden.

Meldingen om Arafats død ble raskt imøtegått fra offisielt hold.

Klokka 15.30 gikk også en talsmann for militærsykehuset Percy i Paris, der Arafat ligger, ut og opplyste at palestinernes president fortsatt var i live.

Dypere koma

Yassir Arafat har vært innlagt ved Percy-sykehuset i Paris siden 29. oktober, for å få behandling for sin livstruende sykdom. Det er ennå ikke kjent hva presidenten lider av, men både blodkreft, forgiftning og leversvikt har vært framme.

I natt ble presidentens tilstand stadig dårligere, og han gled inn i en dypere komatilstand.

- Helsetilstanden til Arafat ble forverret i løpet av natten, sa Christian Estripeau ved sykehuset i Paris i formiddag.

- Komaen som gjorde at han ble overført til intensivavdelingen, er blitt dypere.

Maktkamp

Det er foreløpig uvisst hvem som skal etterfølge Arafat som palestinernes leder. Fungerende PLO-leder Mahmoud Abbas, tatsminister Ahmed Qurie, utenriksminister Nabil Shaath og presidenten i den palestinske nasjonalforsamlingen, Rawhi Fattouh, besøkte i dag Arafats Paris-sykehus.

Den palestinske toppledelsen kom til Paris i går, for å rydde opp i uklarhetene omkring Yassir Arafats tilstand - og for å ta et oppgjør med hans kone Suha.

De fire palestinerne er alle mulige arvtakere etter Arafat, men Suha anklaget dem i et TV-intervju for å ville «begrave Arafat levende», og inntil i dag nektet hun alle andre enn seg selv og legene å besøke ham.

Bakgrunnen for striden et trolig et spørsmål om makt og penger. Suha Arafat frykter angivelig å bli satt til side når grunnlaget for hennes posisjon - Yassir Arafat - blir borte.

PRESSEKONFERANSE: Utenriksminsister Nabil Shaath.
LIGGER FOR DØDEN: Yassir Arafat (75).
I PARIS: Arafats kone Suha forlater Percy-sykehuset i Paris sammen med palestinernes statsminister Ahmed Qurie.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media