Arafat støtter våpenhvile bygd på Mitchell-rapporten

TEL AVIV: Palestinerne sier seg villig til å avslutte opprøret i de israelsk-okkuperte områdene, og inngå en øyeblikkelig våpenhvile, dersom også Israel slutter seg til prinsippene som er å finne i Mitchell-kommisjonens rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge den israelske avisa Ha'aretz sa palestinernes president Yasser Arafat dette, under møter med israelske politikere og fredsaktivister torsdag.

Arafat gjorde det også klart at palestinerne er villige til å gjenoppta forhandlingene om en endelig fredsavtale med Israel, og beklaget at israelerne ikke viser like stor vilje til dette.

Arafat sa dette da han sammen med lederen for den palestinske sikkerhetstjenesten i Gaza, Mohammed Dahlan, møtte den israelske arbeiderpartipolitikeren Yossi Beilin, og Ron Pundak som var en av arkitektene bak Oslo-avtalene.

Arafat tok torsdag også imot en delegasjon Knesset-representanter fra venstrepartiet Meretz, og gjentok da palestinernes vilje til å inngå en øyeblikkelig våpenhvile, bygd på Mitchell-rapporten.

100 prosent støtte

Under samtalene med israelerne sa Arafat at han, til tross for visse reservasjoner mot deler av Mitchell-rapporten, var villig til å godta konklusjonene «100 prosent», skriver Ha'aretz.

Arafat har tidligere foreslått et nytt toppmøte i Sharm el-Sheikh, noe Israels utenriksminister Shimon Peres har avvist.

Israelerne vil bare forhandle om det palestinske opprøret i de okkuperte områdene opphører, og avviser også kategorisk Mitchell-komiteens krav om full stans i byggingen av jødiske bosettinger i de okkuperte områdene.

Løfter ikke en finger

Den palestinske sikkerhetstjenesten anklages av israelerne for å organisere deler av det palestinske opprøret, og Sharon tok rett før han ble valgt til statsminister til orde for at Mohammed Dahlan burde likvideres.

Palestinerne avviser anklagene men Dahlan gjorde det torsdag klart at han ikke ville løfte en finger for å arrestere militante aktivister fra Hamas-bevegelsen så lenge det pågår byggearbeider i de jødiske bosettingene.

Under møtet med de israelske politikerne sa Dahlan at han i sju år hadde gjort alt for å bistå Israel med å bekjempe palestinske motstandere av Oslo-avtalene, og klaget over at takken for det nå er at han selv blir kalt terrorist.

Angrep Dahlans kontor

Israelske styrker angrep torsdag kveld det palestinske politihovedkvarteret i Gaza med panserbrytende raketter, og statsminister Ariel Sharon gjorde det klart at angrepene mot palestinske områder ville fortsette helt til det blir en «slutt på terroren».

Ifølge palestinske kilder traff de israelske rakettene en rekke kontorer som brukes av Dahlans sikkerhetstjenestene, og en av rakettene traff også kontorene til Yasser Arafats Fatah-bevegelse.

Også torsdag rullet israelske stridsvogner og bulldosere inn i de palestinske selvstyreområdene, og Sharon la ikke skjul på at det dreide seg om rene straffetokter.

- Dette er ledd i en kampanje og denne kampanjen vil fortsette til sikkerheten er helt og fullt gjenopprettet. Altså ikke en reduksjon av terroren, men en slutt på terroren, presiserte Sharon.

NTB