Arafat tar frem gammelt forslag

Yassir Arafat sa i dag at han er villig til å godta et løsningsforslag fra desember 2000. Sharon sier det er utelukket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et intervju med den israelske avisa Haaretz sier Arafat at han nå vil goda forslaget som tidligere president Bill Clinton kom med for halvannet år siden. Så fornøyd er Arafat med det tidligere forslaget at han er villig til å goda det «uten endringer».

Under intervjuet gikk en positiv Arafat gjennom planen punkt for punkt.

Dette er forslaget:

Palestinerne får en stat i 95 prosent av Vestbredden og hele Gaza. De vil også få suverenitet over arabiske områder i Jerusalem.

Ifølge planen må også palestinerne tone ned kravet om at alle flyktninger fra 1948-49 og deres familier skal få komme tilbake til sine opprinnelige hjem. Dette dreier seg om rundt fire millioner mennesker.

I stedet ber Arafat om en løsning for de 200.000 palestinske flyktningene som er i Libanon. Han sa han håpet også Europa og resten av verden vil hjelpe til med dette.

- Utelukket

Da planen ble presentert sa palestinerne at de aksepterte den, men ønsket avklaring på en del viktige punkter. Samtalene varte til slutten av januar 2001, men endte uten en avtale. Forhandlingene ble brutt samtidig som Ariel Sharon tok over som statsminister etter Ehud Barak, melder nyhetsbyrået Associated Press.

Avtalen innebærer også at Israel vil få suverenitet over de jødiske områdene av Jerusalems gamleby og andre historiske og religiøse områder for jødene.

Ariel Sharon er imidlertid ikke forberedt på å tilby like mye som sin forgjenger.

- Dette er utelukket. Den planen er ikke på agendaen, sier hans talsmann Raanan Gissin.

Sharon insisterer på at all volden må opphøre før fredsforhandlingene kan fortsette.

Tre barn drept

I dag har det vært ytterligere kamper i Israel. I Jenin ble det kjempet i et markedsområde og fire palestinere, hvorav tre barn, døde. 24, deriblant mange barn, ble såret i skyteepisodene.

Den israelske hæren ville ikke kommentere episodene, men palestinske sikkerhetsoffiserer sier at skytingen startet da folk var på vei til markedet etter at det har vært portforbud i tre år.

De som ble drept i Jenin i dag var Ahmed Ghazawi (6), hans bror Jamil (12), Sajedah Famahwi (6) og Helel Shetta, en lærer på rundt 50.

Israelske styrker rykket inn i byen tirsdag, etter at 19 israelere ble drept i en selvmordsbombe i Jerusalem.

Tidligere artikler om fredsforslaget:

Midtøstenmøte avslyst i siste liten

Ja til fred, men ...

Barak forberedte full krig

HÅPET PÅ JA: Tidligere president Bill Clinton.
SIER JA: Palestinernes president Yassir Arafat.
SIER NEI: Israels statsminister Ariel Sharon.
VILLE SI JA: Tidligere statsminister Ehud Barak.