Arafat til Stockholm

I morgen kommer Yassir Arafat til Stockholm. Bakgrunnen for besøket er hemmelige samtaler mellom israelere og palestinere som har pågått i Sverige over en fireårs periode.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtalene i Stockholm har dreid seg om Jerusalems status, bosetningene og flyktningenes rett til å vende tilbake. Dette melder det svenske nyhetsbyrået TT. Den israelske Likud-regjeringen skal være kjent med samtalene, men ingen representanter har deltatt direkte.

Samtalene i Stockholm har vært ført med ujevne mellomrom, og det er palestinerne som nå har tatt initiativet til det åpne møtet i Stockholm. Når Arafat skal holde tale lørdag, vil Arafat trolig be om at forhandlingene fullføres.

UD er positive

Samtalene i Stockholm er en videreføring av Oslo-avtalen. En kompliserende faktor har vært regjeringsskiftet i Israel våren 1996, som brakte Likuds høyrekoalisjon til makten. Målet med forhandlingene i Sverige har vært å komme fram til prinsipper for en endelig avtale. Arafat vil gjøre rede for disse i sin tale. Norge vil være representert i Sverige ved statssekretær Janne Haaland Matlary.

- Vi er positive til alt som kan bringe fredsprosessen videre, sier pressetalsmann for UD, Ingvard Havnen. Norge har ikke spilt noen direkte rolle i forbindelse med samtalene i Sverige, men har vært orientert om det som har foregått. Samtalene, som omtales som hemmelige i svenske aviser, har ifølge Havnen vært omtalt i media en rekke ganger.

Søndag kommer Arafat til Oslo for å treffe utenriksminister Knut Vollebæk.

Wye-avtalen

- Nå er det viktig å videreføre forhandlingene i tråd med det som er avtalt i Wye-avtalen, og ikke sette nye betingelser, avslutter Havnen.

Etter et angrep på en israelsk soldat i Israel denne uken, har Israels statsminister Benjamin Netanyahu satt nye betingelser for gjennomføring av Wye-avtalen. Han forlanger blant annet at Yassir Arafat må slutte å fremme kravet om opprettelse av en selvstendig palestinsk stat innen mai neste år.