Arafat under umulig press

Mer enn 76 prosent av palestinerne støtter selvmordsaksjoner mot Israel. President Yassir Arafat står under et enormt og nesten umulig press fra sine egne, israelerne og det internasjonale samfunnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Arafat oppfordrer til palestinsk våpenhvile. Men den islamske motstandsbevegelsen Hamas nekter å adlyde. Det kan utløse storkrig i Midtøsten. I en meningsmåling fra Det palestinske senteret for folkeopinion, offentliggjort søndag, støtter tre av fire palestinere kamikazeangrep mot Israel.

De to første dagene etter våpenhvilen ble angrep på israelske mål redusert med 99 prosent. Likevel avviser Hamas alt snakk om en våpenhvile med Israel, melder NTB.

- Hamas har aldri kunngjort noen våpenhvile, og vil fortsette sin kamp så lenge okkupasjonen fortsetter, sier Abu Shanab, talsmann for Hamas' militære fløy.

Kritisk

- Vi er inne i en forferdelig kritisk periode. Arafats appell om våpenhvile har fått overraskende stor oppslutning. Utålmodige elementer fra begge parter er tvunget til ro, men de vil ikke vente lenge, sier en høytstående, vestlig diplomat til Dagbladet.

Diplomater fra Russland, EU og NATO er på vei til Midtøsten for å forsøke å opprettholde den skjøre våpenhvilen. Tysklands utenriksminister, Joschka Fischer, har avlyst alle andre avtaler for å fortsette samtalene i Midtøsten. USA sender i dag CIA-sjefen George Tenet til området, uten å si - av sikkerhetsgrunner - hvor han skal eller hvem han skal møte. I tillegg er USAs særskilte utsending, William Burns, i Jordan for å overvåke situasjonen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer