Arafat under umulig press

Mer enn 76 prosent av palestinerne støtter selvmordsaksjoner mot Israel. President Yassir Arafat står under et enormt og nesten umulig press fra sine egne, israelerne og det internasjonale samfunnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arafat oppfordrer til palestinsk våpenhvile. Men den islamske motstandsbevegelsen Hamas nekter å adlyde. Det kan utløse storkrig i Midtøsten. I en meningsmåling fra Det palestinske senteret for folkeopinion, offentliggjort søndag, støtter tre av fire palestinere kamikazeangrep mot Israel.

De to første dagene etter våpenhvilen ble angrep på israelske mål redusert med 99 prosent. Likevel avviser Hamas alt snakk om en våpenhvile med Israel, melder NTB.

- Hamas har aldri kunngjort noen våpenhvile, og vil fortsette sin kamp så lenge okkupasjonen fortsetter, sier Abu Shanab, talsmann for Hamas' militære fløy.

Kritisk

- Vi er inne i en forferdelig kritisk periode. Arafats appell om våpenhvile har fått overraskende stor oppslutning. Utålmodige elementer fra begge parter er tvunget til ro, men de vil ikke vente lenge, sier en høytstående, vestlig diplomat til Dagbladet.

Diplomater fra Russland, EU og NATO er på vei til Midtøsten for å forsøke å opprettholde den skjøre våpenhvilen. Tysklands utenriksminister, Joschka Fischer, har avlyst alle andre avtaler for å fortsette samtalene i Midtøsten. USA sender i dag CIA-sjefen George Tenet til området, uten å si - av sikkerhetsgrunner - hvor han skal eller hvem han skal møte. I tillegg er USAs særskilte utsending, William Burns, i Jordan for å overvåke situasjonen.

Vendepunkt

- Den skjøre våpenhvilen er opptakten til et vendepunkt i konflikten. Vi lever på lånt tid. Bare tungt amerikansk initiativ kan spare Midtøsten for en ytterligere opptrapping av konflikten, sier den vestlige diplomaten på telefon fra Israel.

Utfallet av våpenhvilen tror han enten blir en politisk løsning eller en vesentlig opptrapping av konflikten.

Lørdag kunngjorde Arafat våpenhvile, etter et møte med ulike grupper i kjølvannet av den palestinske selvmordsaksjonen i Tel Aviv som krevde 20 menneskeliv dagen før. Hamas har påtatt seg ansvaret for angrepet, som var den blodigste på seks år.

Hvordan Hamas forholder seg de neste par dagene kan være avgjørende for Arafat, som nå håper på en politisk løsning gjennom internasjonal mekling.

- Midtøsten-situasjonen er veldig komplisert og skjør. All vold må stoppe før vi kan starte fredsforhandlinger, sa EUs utenrikssjef Javier Solana til nyhetsbyrået AP i går.

Nye sammenstøt

Et medlem av Fatah, Yassir Arafats fraksjon i den palestinske frigjøringsbevegelse PLO, ble i går alvorlig såret i en skyteepisode. Palestinske talsmenn var raskt ute med å stemple angrepet som et israelsk drapsforsøk. Minst ti andre palestinere ble skadd i voldshandlinger på Vestbredden i går. Åtte av dem var studenter, som ble truffet av israelske gummikuler da de forsøkte å trenge seg gjennom en veisperring utenfor byen Ramallah. Begge sider anklager hverandre for å ha begynt skytingen. Fra palestinsk og israelsk side skal man ha valgt å ikke tolke disse sammenstøtene som brudd på våpenhvilen.

Israel har gitt Arafat ei liste med navn på 300 «terrorister» som de vil at han skal arrestere. De fleste på lista er medlemmer av bevegelsene Islamsk hellig krig, Fatah og Hamas.

UNDER PRESS: Yassir Arafat.