Arafat utsetter palestinsk stat

Proklameringen av en egen palestinsk stat er utsatt til slutten av året i stedet for mai, sa palestinernes president Yasser Arafat i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Arafat gjorde det klart ved ankomsten til en konferanse om Øst-Jerusalem i Marokko tirsdag morgen at palestinerne har en «hellig og legitim rett» til en suveren stat, men at han hadde utsatt proklameringen etter «råd fra venner».

Under sitt besøk i Midtøsten har statsminister Kjell Magne Bondevik sterkt rådet Arafat til å utsette proklameringen til etter valget i Israel i mai. Senest tirsdag sa han i en tale til det palestinske parlamentet at en slik proklamering bare ville tjene fredens fiender.

Arafat hadde tidligere insistert på at han ville erklære en egen palestinsk stat 4. mai, slik palestinerne har rett til ved utløpet av den fem år lange perioden som Oslo-avtalen fastsatte for forhandlinger om en endelig fredsavtale.

Sterkt press

Men det internasjonale presset for å utsette proklameringen har økt, særlig siden Israel har lagt sitt valg til 17. mai.

- Dere burde være herrer over deres egne skjebne og deres eget land. Likevel frykter vi at en proklamering av en stat i den nåværende situasjonen ville tjene fredens fiender på begge sider, sa Bondevik.

Mandag sa Bondevik at han oppfattet Arafat som fleksibel og åpen når det gjelder proklameringen av en egen stat.

Nabil Amr, palestinsk minister for parlamentariske saker, sa tidligere tirsdag at ingen beslutning om en utsettelse ennå var tatt, selv om mange palestinere var enige i det som Bondevik sa.

Han gjorde det klart at det vil bli tatt en prinsippbeslutning før 4. mars, selv om proklameringen blir utsatt.

I forrige uke sa Arafat at han vurderte en utsettelse mot garantier om en framtidig internasjonal anerkjennelse av den nye staten.

(NTB-DPA)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer