Arafat vil ha hjelp

- Palestinerne trenger all den hjelp de kan få - fra Norge og alle andre som har deltatt i fredsprosessen i Midtøsten, sier Arafat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette var det korte budskapet PLO-lederen Yasser Arafat kom med, da han kom til Oslo i dag for å delta på det halvårlige møtet i Sosialistinternasjonalen (SI) mandag og tirsdag.

- Vi er åpne for å drøfte alle sider ved konflikten, sa Arafat, som ble mottatt på Fornebu av Arbeiderpartiets leder Thorbjørn Jagland.

Erklærer egen stat
Arafat sa før ankomsten til Oslo at palestinerne har rett til å erklære sin egen stat i Gaza og på Vestbredden om mindre enn ett år.

- I mai 1999, når interimperioden i forhandlingene er over, har vi rett til å erklære en uavhengig palestinsk stat, og la oss håpe at Israel vil respektere det vi har undertegnet, sa Arafat.

Datoen legger også et press på USA, som har hovedansvaret for å få satt ny fart i forhandlingene.

Frykter kaos
USA har truet med å gå vekk fra Oslo-avtalen, dersom Israel ikke godtar det amerikanske forslaget om en 13 prosents israelsk tilbaketrekning fra Vestbredden i nær framtid.

I disse dager er det nøyaktig 50 år siden hundretusenvis av palestinere ble drevet ut av det som i dag er staten Israel.

Til nå har palestinerne bare kontroll i åtte byer og 9 prosent av arealet på Vestbredden i tillegg til at de to partene deler ansvaret i ytterligere 30 prosent av territoriet.