Arafat vil ha Korei som statsminister

Yasser Arafat vil ha Ahmed Korei, mer kjent som Abu Ala, til ny palestinsk statsminister etter Mahmoud Abbas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den palestinske presidenten sa søndag på et lukket møte for ledelsen i Fatah-fraksjonen i PLO at han gjerne vil ha Korei, som er president i palestinernes folkevalgte forsamling, som ny statsminister, ifølge en palestinsk tjenestemann.

- Arafat har fortalt Fatah-ledelsen at han nominerer Abu Ala til å danne ny regjering, sa tjenestemannen.

Mahmoud Abbas, som ble utnevnt til statsminister i april etter kraftig amerikansk press, leverte sin avskjedssøknad lørdag etter en bitter strid med Arafat.

Korei var en av arkitektene bak Oslo-avtalen mellom Israel og PLO, sammen med Abbas. Han er kjent for å være moderat, og har vært president i palestinernes folkevalgte forsamling siden 1996.

Korei forsøkte også å mekle mellom Arafat og Abbas, men ga opp da det ble åpenbart at de to ikke kunne samarbeide.

Politisk forvirring

Den politiske situasjonen på palestinsk side er uoversiktlig etter at Abbas leverte sin avskjedssøknad lørdag. Og Abbas selv bidro til å øke forvirringen søndag ved å insistere på at avskjedssøknaden var endelig, samtidig som han likevel syntes å holde muligheten åpen for å vende tilbake senere.

På spørsmål om han ville påta seg statsministervervet på nytt, svarte Abbas: -Det er altfor tidlig å snakke om dette akkurat nå. Min avgang er endelig.

Abbas sa han leverte sin avskjedssøknad på grunn av uenighetene med Arafat, men også fordi han følte han ikke fikk støtte fra Israel og USA i forsøket på å skape fred.

Krever Arafat utvist

Abbas' ønske om å gå av fikk søndag israelske regjeringsmedlemmer til å kreve at president Yasser Arafat blir utvist fra de palestinske områdene.

- Jeg tror det er uunngåelig å utvise Arafat etter årelang medvi rkning til terrorisme, sa Israels utenriksminister Silvan Shalom til israelsk radio søndag.

Han uttrykte sin støtte til et slikt tiltak, men sa en beslutning måtte avvente «en strategisk diskusjon» i regjeringen, uten å angi noe tidspunkt for en slik diskusjon.

Også helseminister Danny Neveh sa i et intervju med israelsk radio at Arafat måtte utvises. -Arafat må kastes ut derfra. Skadene han forårsaker, er mange ganger større enn de som vil oppstå om han fjernes.

Kravene om å utvise Arafat er ikke nye, men har fått fornyet aktualitet etter at statsminister Abbas leverte sin avskjedssøknad, delvis på grunn av en maktkamp med nettopp Arafat.

Vil utslette Hamas

Abbas' avgang har utløst en alvorlig krise i Midtøsten, og denne ble ytterligere forsterket lørdag da Israel gjennomførte et attentatforsøk mot Hamas' åndelige leder sjeik Ahmad Yassin. Yassin ble lettere såret i angrepet.

Israels statsminister Ariel Sharon gjentok søndag at Israels mål er å utslette den ytterliggående palestinske bevegelsen Hamas. Israelske styrker sperret søndag av all sivil ferdsel over grensene mellom de palestinske områdene Vestbredden og Gaza og Israel, av frykt for at ytterliggående palestinske grupper ville iverksette hevnaksjoner etter angrepet mot sjeik Yassin. Samtidig bekreftet statsminister Sharon at målet er å utslette Hamas.

- Det er dem eller oss. Det er situasjonen, og det må vi erkjenne, sa Sharon til avisen Yedioth Aharonoth.

- De er døde menn. Vi kommer ikke til å gi dem noe fred. Vi skal fortsette å forfølge dem fordi de bare har ett mål: Ødeleggelse av Israel, sa Israels statsminister.

Lover hevn over Israel

Den ideologiske lederen for Hamas, Sheikh Ahmad Yassin, sverget på sin side søndag at Israel skal lære en «uforglemmelig lekse».

- Vi skal stå imot og gi fienden en lekse han aldri vil glemme. De skal betale dyrt, sa Yassin til hundrevis av tilhengere som hadde samlet seg utenfor hjemmet hans for å gratulere ham med at han overlevde angrepet lørdag.

Hamas' væpnede gren skal hevne angrepet, ifølge Yassin. -Brigadene vil avgjøre når og hvor, sa han.

Hamas' talsmann Abdel-Aziz al-Rantissi sa etter lørdagens angrep at «helvetets porter er åpnet og hver eneste jøde er et mål.»

(NTB-Reuters-AFP)