Arafat vil ha nytt toppmøte

Yasir Arafat ønsker et nytt toppmøte etter at rapporten om voldsbølgen i Midtøsten ble lagt fram i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Diskuter internasjonal politikk! ()

Palestinernes leder Yasser Arafat vil ha et nytt toppmøte i Sharm el-Sheikh i Egypt for å diskutere Mitchell-kommisjonens rapport.

Arafat sa at møtet må finne sted etter at Mitchell-kommisjonen, har levert sin endelige rapport. Fredag leverte kommisjonen, der utenriksminister Thorbjørn Jagland er et av de fem medlemmene, en foreløpig rapport til partene.

– I samsvar med det som ble avtalt i Sharm el-Sheikh (i oktober), må rapporten diskuteres på et toppmøte i Sharm el-Sheikh. Derfor må et nytt toppmøte holdes, sa Arafat i Gaza lørdag, etter et besøk i Egypt.

Tjenestemenn opplyser at den palestinske selvstyreregjeringen skulle møtes for å diskutere rapporten senere lørdag.

Samtidig fortsatte volden i Midtøsten. Lørdag ble en palestiner, mistenkt for å være medlem av organisasjonen "Hellig krig", drept av israelske soldater. 36 år gamle Ahmed Khalil Issa Ismail ble truffet av 20 skudd utenfor butikken sin i Artas ved Betlehem. Organisasjonen "Hellig krig" sverget i en pressemelding at de vil slå tilbake "til rett sted og tid."

Minst fire personer skal ha blitt skadd da israelske soldater i panservogner skjøt granater mot bygninger i den palestinske byen Jeriko samme dag.

Kritiserer bosettingspolitikken

Den 32 sider lange rapporten fra Mitchell-kommisjonen unnlater å fordele ansvar for voldsbølgen i regionen. Selv om den ikke er offentliggjort har flere israelske medier meldt om innholdet ut fra lekkasjer de har mottatt.

Ifølge en israelsk radio og avisen Haaretz kommer rapporten med en svært sterk kritikk av Israels bygging av bosettinger på okkupert palestinsk territorium, og anbefaler at byggingen helt stanses. Også den "naturlige veksten" som alle israelske regjeringer har brukt som påskudd til å utvide eksisterende bosettinger bør stanses, slår rapporten fast.

Rapporten anbefaler en prosess i tre trinn for å løse den nåværende konflikten, som startet da intifadaen blusset opp i september i fjor:

Våpenhvile, tillitsbyggende tiltak og gjenopptagelse av diplomatiske forhandlinger. Disse anbefalingene avviker lite fra initiativet fra toppmøtet i Sharm el-Sheikh i fjor og et jordansk-egyptisk forslag som ble lagt fram tidligere denne uka. Rapporten oppfordrer palestinerne til å gjennomføre en rekke tiltak, blant annet ny fengsling av løslatte militante, beslaglegging av ulovlige våpen og gjenopptagelse av sikkerhetssamarbeidet med Israel.

Palestinerne blir også bedt om å gjøre slutt på oppfordringer om vold mot den jødiske staten.

Ber Israel trekke styrkene ut

Israel på sin side blir bedt om trekke sine styrker tilbake til stillingene de hadde før intifadaen startet opp, ikke å bruke dødelig vold mot ikke-voldelige protester og å oppheve avsperringen av Vestbredden og Gaza. Israel blir også bedt om å overføre avgiftsinntekter til de palestinske myndighetene som Israel har frosset.

For palestinerne må det komme som en skuffelse at kommisjonen ikke anbefaler opprettelsen av et internasjonalt observatørkorps for å beskytte sivile i de okkuperte områdene. Derimot foreslår kommisjonen at det bør vurderes å opprette observatørkorps av samme slag som den uvæpnede TIPH-styrken i Hebron på andre omstridte steder. Men kommisjonen understreker at det bare kan gjennomføres dersom begge parter er enige.

Kommisjonen mener ikke at besøket den daværende opposisjonslederen Ariel Sharon gjennomførte på Tempelhøyden i Jerusalem var den direkte årsaken til opprøret, men den mener likefullt at Israel burde ha forutsett det sterke raseriet som besøket ville utløse.

(NTB)

VIL HA NYTT TOPPMØTE: Palestinernes president, Yasir Arafat, vil ha et nytt toppmøte etter at rapporten om voldsbølgen ble lagt fram i dag. Her snakker han med journalister i Gaza by i dag.