Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Arafats arvtaker

Arkitekten bak Oslo-avtalen, Abu Mazen, er mannen Yassir Arafats Fatah-parti vil fremme som kandidat i presidentvalget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GAZA BY/RAMALLAH (Dagbladet): Mazen har allerede grepet mye av Arafats makt.

I 1993 signerte han Oslo-avtalen foran Det hvite hus i Washington. Nå seiler Abu Mazen, eller Mahmoud Abbas som han egentlig heter, opp som kandidat til å overta vervet som president i de selvstyrte palestinske områdene etter Arafat. Det får Dagbladet opplyst av flere involverte på palestinsk og internasjonal side.

Mazen tok over Arafats posisjon som leder av PLO da presidenten ble syk og er etter det Dagbladet erfarer mannen som nå trekker i trådene i hovedkvarteret Moqata i Ramallah. Farouk Kaddoumi, som er motstander av Oslo-avtalen, ble i går valgt som ny leder i Arafats parti, Fatah.

Viktig valg

Ved Arafats død natt til i går ble presidentvervet overført til lederen for selvstyreparlamentet Rowhi Fattuh. Han ble tatt i ed som president i Ramallah i går. Hans viktigste lovfestede oppgave er å gjennomføre valg på ny president innen seksti dager. Fattuh fra grensebyen Rafah er en relativt ukjent person med liten politisk erfaring. Men bak ham står de mektige figurene i den palestinske ledelsen som allerede har tatt over mye av Arafats makt. Sikkerhetsapparatet er nå under statsminister Ahmed Quries kontroll.

-  Dette valget vil bli avgjørende for hele den palestinske framtida, sier nestoren i det palestinske politiske miljø, Haidar Abdel Shafi (85).

Han har i flere tiår vært en sentral figur i PLO og nyter stor respekt blant palestinere flest.

Palestinske myndigheter har allerede gjennomført registreringen av velgerne i Gaza og på Vestbredden, men er blitt nektet av Israel å registrere velgere i Jerusalem.

I fengsel

Fatah-partiet er den største fraksjonen i PLO og den sentrale kraft i selvstyremyndighetene. I partiet er det bekymring for at de ikke vil vinne valget uten Arafat i front.

Abu Mazen har ingen høy stjerne i det palestinske folket og blir sett på som en del av korrupsjonskulturen i den palestinske toppledelsen.

I en meningsmåling fra september fikk han bare én prosent av stemmene i en hypotetisk presidentvalgsmåling.

Den mest populære figuren i Fatah er tidligere leder for partiet på Vestbredden, Marwan Bargouti. Han soner fem livstidsdommer i israelsk fengsel.

Hans fetter Mustafa Bargouti, også han en mulig presidentkandidat, sier at Marwan har kvalitetene som trengs for å samle det palestinske folket.

-  Det viktigste er likevel ikke personene, men at det holdes valg. Bare en valgt leder vil ha den nødvendige legitimiteten, sier Bargouti. Han leder selv bevegelsen Palestinas nasjonale initiativ.

Hamas deltar

Men den antatt største trusselen mot Abu Mazen kommer fra den militante islamistiske bevegelsen Hamas, som nyter stor oppslutning i Gaza. Deres talsmann Mushir al-Masri sier til Dagbladet at de vil delta i valget, men vil ikke si om de stiller en egen kandidat.

-  Vi vil ha et kollektivt lederskap fram til valget skal holdes. Når det blir holdt valg, vil vi fremme våre løsninger, så får det være opp til det palestinske folket å avgjøre, sier al-Masri. Ved det første og hittil eneste palestinske presidentvalget i 1996 fikk Hamas' kandidat Mahmoud Zahar ni prosent av stemmene i valget - som Arafat vant solid. Zahar er fortsatt sentral i Hamas' toppledelse, men er nå gått under jorda for å unngå å bli likvidert - som lederne Sjeik Yassin og Abdel-Aziz Rantissi.

TAR OVER? Abu Mazen ved siden av Arafats tomme stol 6. november.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media