Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Arafats arvtakere klare

Abu Mazen og Abu Ala får jobben.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Palestinske ledere toner ned faren for kaos og blodig maktkamp om Yasser Arafat skulle dø og mener arveprinsene alt er klare.

Arafat voktet seg vel opp gjennom årene for å utpeke en kronprins, men arvtakerne gir seg likevel selv.

Mahmoud Abbas (69), også kjent som Abu Mazen, overtar som PLO-leder og leder for Fatah, mens statsminister Ahmed Qurie (67), også kjent som Abu Ala, i praksis blir øverste leder for de palestinske selvstyremyndighetene.

Selv om andre måtte ha politiske ambisjoner, blir ikke dette sett på som overraskende eller kontroversielt, ettersom Abbas fra før er nestleder i PLO og Qurie er fungerende regjeringssjef.

Nyvalg

Rent formelt er det presidenten i den palestinske nasjonalforsamlingen, Rawhi Fattouh, som trolig vil bli utnevnt til midlertidig president fram til det kan holdes nyvalg. Dette skal skje innen 60 dager, men avhenger av israelsk velvilje.

Farouk Kadoumi er på papiret den naturlige etterfølgeren som Fatah-leder, men han har nektet å vende tilbake til de palestinske områdene i protest mot Oslo-avtalen. Abbas har derfor hatt Kadoumis plass i Fatahs sentralstyre de siste ti årene, og har den siste tiden ledet møtene på vegne av Arafat.

Om Arafat dør, er Kadoumi den eneste gjenlevende av Fatahs fem grunnleggere, men ingenting tyder på at den aldrende Fatah-grunnleggeren vil forlate Tunisia med det første.

- Åpnet øynene

Ifølge palestinske kilder NTB har vært i kontakt med, var det rett nok Kadoumi som sent fredag kveld var kilde til opplysningen om at Arafat hadde åpnet øynene og begynt å kommunisere med legene.

Dette ble først meldt i palestinsk radio, og ble lørdag gjengitt av Israels største avis Yediot Ahronoth. Verken Arafats leger eller offisielle palestinske talsmenn har imidlertid bekreftet opplysningene.

Arafats kone Suha, og nevøen Nasser al-Kidwa, som er palestinernes representant i FN, skal være de eneste som får slippe til ved sykesengen, men begge har vært tause.

Moderate ledere

Både Mahmoud Abbas og Ahmed Qurie regnes som moderate ledere, og særlig Abbas nyter stor støtte både hos USA og Israel. Blant palestinere flest er meningene mer delte.

Begge tilhører den gamle garde ledere, som levde relativt komfortabelt i eksil i flere tiår før de vendte tilbake og overtok makten som et resultat av Oslo-avtalen.

Yngre og radikale ledere, som vokste opp under okkupasjon og satt fengslet under den første intifadaen på 1980-tallet, godtok Arafat som et symbol og en samlende farsfigur, men mener menn som Abbas og Qurie savner legitimitet.

Hamas og Jihad

Med den siste intifadaen har nok en generasjon palestinske ledere kommet på banen, enda mer radikalisert enn sine forgjengere.

Islamistiske grupper som Hamas og Islamsk hellig krig (Jihad) har opplevd stor tilstrømning, og unge Fatah-aktivister har nektet å etterkomme krav fra den gamle garde om å legge ned våpnene.

Selv om de trolig vil etterkomme oppfordringene fra kretsen rundt Arafat om å la våpnene hvile dersom han skulle dø, har de alt gjort det klart at intifadaen mot israelsk okkupasjon vil fortsette.

Intifadaen vil fortsette

- Vi skal først og fremst opprettholde palestinsk enhet og kontrollere situasjonen, men vi vil fortsette intifadaen, sa Jihad-lederen Khalid el-Batsh lørdag.

Vel vitende om hvor utålmodige mange palestinere er, samlet Ahmed Qurie lørdag representanter for 13 palestinske grupper, blant dem Jihad og Hamas, i et forsøk på å sikre ro og orden etter Arafats død.

- Vi skal gjøre vårt beste for å unngå indre strid. Dette er et historisk øyeblikk og vi må samarbeide, sa Hamas-talsmannen Sami Abu Zuhri foran møtet. - Men det er ikke rom for samtaler om å stanse motstandskampen så lenge okkupasjonen og aggresjonen fortsetter, sa Zuhri.

(NTB)

MAKTENS MENN:</B> Mahmoud Abbas sammen med andre PLO-ledere. Denne kretsen skal overta etter Arafat.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media