Arafats enke: Jeg vil at levningene skal graves opp

Suha Arafat nekter for at mannen døde naturlig. Hun mener han ble drept.

UFORKLARLIG DØD:  Yassir Arafat døde i 2004 etter å gå fra helt frisk til alvorlig sjuk på en måned. Det er fortsatt ikke kjent hva som tok livet av den palestinske lederen Yassir Arafat. Nå hevder den arabiske tv-kanalen Al-Jazeera at de har funnet ferske spor i den åtte år gamle saken. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
UFORKLARLIG DØD: Yassir Arafat døde i 2004 etter å gå fra helt frisk til alvorlig sjuk på en måned. Det er fortsatt ikke kjent hva som tok livet av den palestinske lederen Yassir Arafat. Nå hevder den arabiske tv-kanalen Al-Jazeera at de har funnet ferske spor i den åtte år gamle saken. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går ble det kjent av sveitiske forskere, på oppdrag fra den arabiske tv-kanalen Al-Jazeera, har funnet store mengder med det dødelige stoffet polonium på avdøde Yassir Arafats eiendeler.

Dødsårsaken til den palestinske lederen har siden hans død i 2004 vært ukjent, men nå mener forskerne han kan dødd som følge av forgiftning.

- Jeg vil at levningene skal graves opp for å gjøre analyser, krever nå Arafats enke, Suha Arafat.

Prøver nødvendig Forskerne fant uvanlige høye nivåer av det svært sjeldne radioaktive grunnstoffet polonium på Arafats palestinaskjerf, klær og tannbørste.

Polonium er ekstremt farlig for mennesker, faktisk 250 milliarder ganger giftigere enn blåsyre. En person vil dø etter en til tre måneder, og på 1960-tallet observerte russiske forskere forgiftningen ved å bruke hunder, kaniner og rotter.

Døden er smertefull, vanlig symptomer er oppkast og diaere, hårtap, indre blødninger og nedbryting av de indre organene.

Arafat hadde diare, han ble tynnere og kastet opp gjennom sine siste uker.

Men for å bevise teorien vil være avgjørende å ta prøver av Arafats levninger eller av jorden han ligger i.

- Vi må avsløre hemmeligheten bak Arafats død og la forskerne ta prøver av hans levninger. Det eneste svaret jeg fikk var at legene hadde undersøkt han for alt, sier Suha Arafat til Al-Jazeera.

Lettet enke For å gjøre dette må familien få tillatelse fra de palestinske myndighetene. Dersom man ønsker å sende prøvene utenlands på Israel godkjenne det først.

-  For min egen del kjenner jeg meg lettet. Arabere og muslimer over hele verden skal endelig få vite sannheten. Arafat ble drept, og døde ikke på en naturlig måte, sier enka.

Hun behold mannens klær og andre eiendeler som han brukte under sjukdomsperioden fram til hans død. De sveitiske forskerne har brukt ni måneder på å komme fram til resultatet.

ENDELIG LØSNING?:  Yassir Arafats datter Zahwa Arafat (t.v.) og enken Suha Arafat har aldri kjøpt forklaringen om at Assat døde en naturlig død. De ønsker nå å bevise at han ble forgiftet. Matthew Mirabelli / AFP Photo / NTB Scanpix
ENDELIG LØSNING?: Yassir Arafats datter Zahwa Arafat (t.v.) og enken Suha Arafat har aldri kjøpt forklaringen om at Assat døde en naturlig død. De ønsker nå å bevise at han ble forgiftet. Matthew Mirabelli / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

- Det er ingenting galt med leveren, det er ingen åpenbare spor av kreft og ingen lukemi. Det er heller ingen spor og symptomer som tyder på at han hadde hiv eller aids, sier Lege Patrice Mangin, sjef for instituttet for rettsmedisin ved universitetet i Lausanne i Sveits.

De påpeker at «mellom 60 og 80 prosent» av dette poloniumet ikke kan forklares med naturlige kilder.

Sjeldent giftmiddel Ifølge Al-Jazeera er dette første gang disse eiendelene blir undersøkt ved et laboratorium. De skriver videre at legene ikke greide å finne spor av vanlige tungmetaller eller gifter, og derfor fokuserte på mer obskure sjeldne elementer som polonium.

Franske tjenestemenn har med henvisning til personvernet ikke offentliggjort detaljer om dødsårsaken til Arafat, som døde 11. november 2004, etter flere ukers behandling.

Det mest kjente tilfellet av poloniumforgiftning er den russiske avhopperen Alexander Litvinenko. Han ble plutselig syk 1. november 2006 og ble funnet død 22 dager senere. Poloniumet skal ha blitt plassert i en tekopp han drakk av.

Polonium-210 har en halveringstid på 138 dager, hvilket vil si at halvparten av den opprinnelige mengden er nedbrutt i løpet av 4,5 måneder.

LETTET:  Suha Arafat er lettet over at hun nå ser ut til å få et svar på mannens død. Foto: Marwan Naamani /  AFP Photo
LETTET: Suha Arafat er lettet over at hun nå ser ut til å få et svar på mannens død. Foto: Marwan Naamani / AFP Photo Vis mer