Arafats livvakt likvidert

Israelske soldater drepte en av Yassir Arafats livvakter med raketter fra et helikopter i går. Mens hauken, statsminister Ariel Sharon, og den avgåtte arbeiderpartilederen, Ehud Barak, forhandlet om regjeringssamarbeid, var de enige om en ting: Arafats livvakt måtte dø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg sender mine hjerteligste gratulasjoner til hæren, var Baraks kommentar til attentatet på Massoud Ayyad, som ble 54 år. Barak mener angrep som dette er i pakt med folkeretten fordi det dreier seg om retten til selvforsvar.

«Skulle kidnappe»

Ifølge israelerne var den drepte Hizbollah-agent, og en som har stått bak en rekke terrorangrep. Israelske militære kilder sier de drepte Ayyad fordi han var i ferd med å utføre en terrorhandling. Under krav om anonymitet sa talsmannen ifølge telegrambyrået AP at terrorhandlingen ville dreie seg om en kidnapping. Angrepet skjedde nord for Gaza by.

Ifølge palestinske sikkerhetsoffiserer var den drepte medlem av Yassir Arafats livvaktstyrke, Styrke 17. Palestinske sikkerhetsoffiserer kaller hendelsen en likvidering.

Vitner på stedet fortalte at Ayyads bil ble truffet av minst tre raketter fra det israelske helikopteret som svevde over ham.

Palestinerne beskylder Israel for å ha blinket ut og likvidert over 20 militære aktivister siden det palestinske opprøret brøt ut for snart fem måneder siden.

Jagland venter

Den internasjonale komiteen som skal granske sammenstøtene de siste månedene, har utsatt et besøk i Midtøsten i påvente av at Israel skal få en ny regjering. Utenriksminister Thorbjørn Jagland er med i komiteen, som skulle ha besøkt Israel og de palestinske områdene neste helg.

Representanter for Barak og Israels nye statsminister Ariel Sharon kom tirsdag sammen til nye sonderingsmøter om et felles program. Kilder som står Sharon nær, sa at samtalene var nær et gjennombrudd. Baraks medarbeidere var mindre optimistiske. Barak skal ha krevd at en koalisjon av de to store blokkene i nasjonalforsamlingen Knesset må godta at det blir opprettet en palestinsk stat og at Israel avvikler isolerte jødiske bosettinger på Vestbredden og i Gaza.

<B>DREPT:</B> Det var en Toyota den drepte Massoud Ayyad satt i da han ble henrettet av israelske soldater. Israels avgåtte statsminister Ehud Barak gratulerer hæren på det hjerteligste med attentatet.