Arbeid i Norge

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Handelsnæringen vil ha rett til å forhåndsgodkjenne arbeidskraft fra utlandet. Behovet for utenlandsk arbeidskraft er prekært, ifølge Handelsnæringens Hovedorganisasjon, HSH. Det er først og fremst mangel på folk innen handel, transport, IKT, helse og utdanning. Det er også betydelig behov for utenlandsk arbeidskraft til bygg- og anleggsbransjen og mekanisk industri.

Det er særlig arbeidere fra de nye EU-landene i øst som har problemer med å få arbeidstillatelse i Norge. HSH klager over at saksbehandlingstida i UDI og politiet er på flere måneder mens behovet for arbeidskraft nærmest er akutt. Derfor vil HSH at bedriftene får gi utenlandske arbeidere en midlertidig forhåndsgodkjennelse og at UDI ordner den formelle arbeidstillatelsen i etterkant. Private skal ikke gi offentlige godkjenninger på vegne av den norske stat.

Men innbyggere fra de «gamle» EU-landene kan begynne å jobbe i Norge uten arbeidstillatelse. Tilsvarende ordning bør gjelde for arbeidskraft som kommer fra «de nye» EU-landene.