Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Arbeid i stedet for trygd

- Staten må bruke mer penger på å få folk over fra trygd til arbeid, sier sosialkomiteens nestleder Gunhild Øyangen (Ap), før sosialkomiteen i morgen avgir innstilling om hvordan Forskjells-Norge skal bekjempes. Den eksplosive økningen i uføretrygd og sykepenger står i fokus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun er skremt over tallene fra revidert nasjonalbudsjett: Utgiftene til sykepenger er steget til 18 milliarder, og uføretrygden koster staten 30 milliarder.

I Oslo går 22000 på sosialkontoret, nesten ti prosent av byens arbeidsføre befolkning. 8000- 10000 av dem er fullt i stand til å arbeide.

Støtte til bedrifter

- Dette kan ikke fortsette. Vi må skape et inkluderende arbeidsliv som har større toleranse for dem som ikke klarer å henge helt med i kravene til effektivitet. I dag er det for lett å sende folk over i trygdekøen.

- Det skaper store ulikheter mellom dem som har god inntekt og dem som blir langtidsmottakere av trygd eller sykepenger, sier Øyangen.

Hun vil at staten skal gi støtte til bedrifter og offentlige institusjoner som lar folk på trygd eller sjukepenger få arbeide deltid eller med andre arbeidsoppgaver enn tidligere.

- Både den enkelte og samfunnet vil tjene på at vi investerer i folks evne til å delta mer i arbeidslivet, sier Øyangen.

Sosial boligbygging

Etter det Dagbladet erfarer er det bred støtte i sosialkomiteen for den såkalte arbeidslinja. Det har i lang tid vært klart at Arbeiderpartiet og sentrumspartiene, som la fram forskjellsmeldinga i fjor, er på linje i sosialpolitikken.

  • I tillegg til et inkluderende arbeidsliv, vil sosial boligbygging stå sentralt. Flere utleie-, lavinnskudds- og studentboliger må bygges, spesielt i Oslo. Husbanken må spille en større rolle i å gjenreise sosial boligbygging. Kommunene oppfordres til å ta større ansvar for å legge ut tomter til bygging.

  • Sosialkomiteen vil også legge inn et forslag for en gruppe Kreftforeningen lenge har kjempet for: Unge, alvorlig syke, som ofte blir gjeldsslaver fordi de ikke er i stand til å forhandle med sosialkontoret, skal sikres økonomisk ved sykdom uten å ha opparbeidet seg rettigheter gjennom folketrygden.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling