Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Arbeid til alle

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Helt på tampen av året har vi fått en ny debatt om hvem som skal ha lov til å drive arbeidsformidling her i landet. Staten har som kjent monopol på dette hos oss og i en rekke andre land. Det er et forhold som ble innført som en av de første iøynefallende sosiale reformene her i landet i slutten av forrige århundre, og skulle hindre at kapitalister beriket seg som arbeidsformidlere på det store og svake proletariats arbeidsledighet og ønske om arbeid.
  • Den gang var det mening i denne ordningen. Men som med så mange slike ordninger som hører det gamle industrisamfunnet til, er tida i ferd med å løpe fra den. I dag er det hull i monopolet ved at vikarbyråene har fått dispensasjon, og EU mener det strider mot sentrale EU-prinsipper. Men mest av alt strider det mot en virkelighet som har forandret seg dramatisk siden forrige århundre. Derfor bør statsmonopolet fjernes først som sist.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!