Arbeidere evakuert etter ny røykutvikling ved Fukushima

Og radioaktivitet oppdaget i vann i boligområder.

NY RØYK I DAG: Utviklinga ved Fukushima-anlegget har spredt frykt over store deler av Japan. I dag er arbeidere på ny evakuert grunnet røykutvikling. Foto: Reuters/DigitalGlobe/Scanpix
NY RØYK I DAG: Utviklinga ved Fukushima-anlegget har spredt frykt over store deler av Japan. I dag er arbeidere på ny evakuert grunnet røykutvikling. Foto: Reuters/DigitalGlobe/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): TEPCO-talsmann Hiroshi Aizawa bekrefter i dag at lys grå røyk igjen ser sett stige opp fra reaktor 3 ved Fukushima-anlegget. Arbeidere på stedet er evakuert etter røykutviklinga.

De har desperat forsøkt å kjøle ned reaktorene for å få kontroll over det rammede atomanlegget.

Hardest rammet - Vi undersøker nå hva dette skyldes, sier Aizawa.

Reaktor tre har vært den hardest rammede ved anlegget, og den der myndighetene har hatt størst problemer med å få kontroll.

Hittil er 1170 tonn vann brukt for å få kontroll over reaktoren, ifølge CNN - uten at man hittil har lykkes.

En endring i vindretningen gjør at det nå deles ut jodtabletter i Tokyo, av frykt for radioaktivitet, samtidig som Norges ambassade vurderes flyttet fra hovedstaden.

Radioaktivt brennstoff Årsaken til at myndighetene er spesielt opptatt av reaktor tre, der dagens røykutvikling finner sted, er at det i reaktoren finnes
lagringsbasseng for radioaktivt MOX-brennstoff.

Røykutviklinga inntraff klokka fire på ettermiddagen lokal tid, og viser med all tydelighet at japanske myndigheter ikke har kontroll over utviklinga ved Fukushima.

Det betyr et skritt tilbake etter at redningsmannskaper tidligere i dag hadde lykkes i å gjenopprette strømtilførselen ved to av de seks reaktorene.

FRYKTET: Et av lagringsbassengene for radioaktivt MOX-brennstoff i reaktor tre. Foto: AFP/Jiji/Scanpix
FRYKTET: Et av lagringsbassengene for radioaktivt MOX-brennstoff i reaktor tre. Foto: AFP/Jiji/Scanpix Vis mer

Det var det største gjennombruddet i redningsarbeidet siden katastrofen inntraff forrige fredag.

Radioaktivt vann Statsminister Naoto Kan roste ifølge Sky News en «sakte men sikker framgang», og TEPCO anser nå reaktor fem og seks for under kontroll.

Samtidig melder CNN at det i dag er oppdaget svært høye nivåer av radioaktivitet i drikkevannet i boligområder ved Fukushima.

Fra før er mateksport fra de vanligvis produktive fiskelandsbyene i området suspendert, av frykt for at maten kan inneholde radioaktivt materiale.

HARDEST RAMMET: Reaktor tre ved Fukushima er det største faremomentet ved anlegget. Totalt er det brukt over 1120 tonn vann for å få kontroll. Foto: Reuters/Self Defence Force Nuclear Biological Chemical Weapon Defense Unit/Scanpix
HARDEST RAMMET: Reaktor tre ved Fukushima er det største faremomentet ved anlegget. Totalt er det brukt over 1120 tonn vann for å få kontroll. Foto: Reuters/Self Defence Force Nuclear Biological Chemical Weapon Defense Unit/Scanpix Vis mer