Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Arbeidere fra Øst-Europa er en velferdsbombe

Den norske velferdsstaten kan bli påført store utgifter dersom ikke østeuropeiske arbeidere blir bedre integrert, fastslår en rapport fra forskningsstiftelsen Fafo.

ARBEIDSLEDIGE: Arbeidsledigheten i Polen ligger på 18 prosent, de uoffisielle tallene for unge er førti prosent. Disse går på norskkurs i Stettin.
FOTO: GORM K. GAARE
ARBEIDSLEDIGE: Arbeidsledigheten i Polen ligger på 18 prosent, de uoffisielle tallene for unge er førti prosent. Disse går på norskkurs i Stettin. FOTO: GORM K. GAARE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO (NTB): Rapporten «Innvandrerne som skulle klare seg selv - når EØS-avtalens frie flyt av arbeidskraft møter velferdsstatens bakkebyråkrati» legges fram tirsdag.

Svake i arbeidsmarkedet
- Fleksibilisering i arbeidslivet og sosial dumping vil over tid kunne velte store kostnader over på velferdsstaten. Det er den korte versjonen, sier Fafo-forsker Jon Horgen Friberg til Klassekampen.

Sammen med kollegene Olav Elgvin og Anne Britt Djuve peker han i rapporten på at de titusenvis av arbeidsinnvandrerne som har kommet til Norge fra Øst-Europa gjennom EØS, har større risiko for å falle ut av arbeidslivet enn andre. Og på sikt kan mange bli avhengige av norske velferdsordninger.

Norge har ingen integreringspolitikk for EØS-innvandrere, og Nav har heller ikke lov til å gi dem norskopplæring som del av arbeidsmarkedstiltakene.

Risiko for ledighet
- Foreløpig har vi ikke en stor marginalisert befolkning av velferdsavhengige arbeidsinnvandrere. Det vi har er vedvarende høy arbeidsløshet, og mange i Nav er bekymret for at dette er første skritt på vei til mer permanent utstøting, sier Friberg.

De som kommer til Norge som arbeidsinnvandrere, har i begynnelsen ikke tilgang til velferdsordninger som dagpenger eller pensjon. Men etter å ha jobbet over lengre tid i Norge, opparbeider de seg rettigheter. Dermed stiger antall østeuropeiske arbeidsinnvandrere som har krav på ytelser, kraftig.

Det er spesielt den store andelen østeuropeiske arbeidsinnvandrere som rekrutteres gjennom bemanningsbyråer, som vurderes å ha spesielt høy risiko for ledighet. (©NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!