- Arbeidere fra Øst-Europa er en velferdsbombe

Den norske velferdsstaten kan bli påført store utgifter dersom ikke østeuropeiske arbeidere blir bedre integrert, fastslår en rapport fra forskningsstiftelsen Fafo.

ARBEIDSLEDIGE: Arbeidsledigheten i Polen ligger på 18 prosent, de uoffisielle tallene for unge er førti prosent. Disse går på norskkurs i Stettin.
FOTO: GORM K. GAARE
ARBEIDSLEDIGE: Arbeidsledigheten i Polen ligger på 18 prosent, de uoffisielle tallene for unge er førti prosent. Disse går på norskkurs i Stettin. FOTO: GORM K. GAARE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

OSLO (NTB): Rapporten «Innvandrerne som skulle klare seg selv - når EØS-avtalens frie flyt av arbeidskraft møter velferdsstatens bakkebyråkrati» legges fram tirsdag.

Svake i arbeidsmarkedet - Fleksibilisering i arbeidslivet og sosial dumping vil over tid kunne velte store kostnader over på velferdsstaten. Det er den korte versjonen, sier Fafo-forsker Jon Horgen Friberg til Klassekampen.

Sammen med kollegene Olav Elgvin og Anne Britt Djuve peker han i rapporten på at de titusenvis av arbeidsinnvandrerne som har kommet til Norge fra Øst-Europa gjennom EØS, har større risiko for å falle ut av arbeidslivet enn andre. Og på sikt kan mange bli avhengige av norske velferdsordninger.

Norge har ingen integreringspolitikk for EØS-innvandrere, og Nav har heller ikke lov til å gi dem norskopplæring som del av arbeidsmarkedstiltakene.

Risiko for ledighet - Foreløpig har vi ikke en stor marginalisert befolkning av velferdsavhengige arbeidsinnvandrere. Det vi har er vedvarende høy arbeidsløshet, og mange i Nav er bekymret for at dette er første skritt på vei til mer permanent utstøting, sier Friberg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer