- Arbeidere var i livsfare

Arbeidstilsynet har stanset alt arbeid ved deler av Statoils anlegg på Mongstad i Hordaland. Tilsynet mener arbeidere har jobbet under livsfarlige forhold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var tirsdag Arbeidstilsynet med umiddelbar virkning la ned forbud mot videre bygging av det nye anlegget for produksjon av svovelfri bensin. Prestisjeanlegget skal stå ferdig i 2005 og koster rundt en milliard kroner.

«Overhengende fare»

Årsaken til stengingen er at det ifølge Arbeidstilsynet er flere tusen kvadratmeter med stillaser som ikke er sikret godt nok.

I pålegget fra tilsynet begrunnes stengingen med at det er «overhengende fare for arbeidernes liv og helse». Rundt 800 arbeidere, de fleste fra Belgia, ble dermed tatt ut av arbeid.

- Det er klart at dette er en uønsket situasjon for oss, sier informasjonssjef ved Statoil Mongstad, Kåre Ness til Dagbladet.

- Ikke livsfarlig

Arbeidstilsynets inspektører skal ha reagert kraftig da det viste seg at gangbruene i stillasene hadde åpninger som arbeiderne kunne falle gjennom. Dessuten manglet lister på stillasgulvene slik at verktøy og andre løse gjenstander lett kunne ramle ned på folk på bakken fra opptil 25 meters høyde.

Ness mener tilsynets språkbruk ikke må oppfattes bokstavelig.

- Det er ikke nødvendigvis livsfarlig, men det er klart det er en viss risiko, sier informasjonssjefen.

Påpekt mangler

Ifølge Ness er arbeidet med sikringen av stillasene godt i gang, og han håper at sikringsarbeidet vil bli godkjent i et møte med Arbeidstilsynet i dag.

Flere av stillasene har vært oppe i flere måneder. De utenlandske stillasselskapene har ifølge Ness blitt kontrollert av inspektører fra Statoil underveis.

- Vi har påpekt mangler vi også, men det er mulig at vi har gitt litt mer romslige frister enn Arbeidstilsynet, sier Ness.

Ifølge kilder på Mongstad Dagbladet har snakket med koster driftstansen mellom to og fire millioner kroner dagen.

- Jeg kan ikke si hvor mye dette betyr økonomisk for oss, sier Kåre Ness.