Arbeiderklassen har blitt blå

Fremskrittspartiet har nå flere arbeiderstemmer enn Arbeiderpartiet.

FLUKT FRA ARBEIDERPARTIET:  Tradisjonelle arbeidere i Norge stemmer ikke lenger på Arbeiderpartiet. Nå er det Fremskrittspartiet som sanker inn stemmene, ifølge professor i statsvitenskap, Tor Bjørklund. På bildet ser vi arbeidere ved Aker Kværner i Verdal. Foto: Scanpix
FLUKT FRA ARBEIDERPARTIET: Tradisjonelle arbeidere i Norge stemmer ikke lenger på Arbeiderpartiet. Nå er det Fremskrittspartiet som sanker inn stemmene, ifølge professor i statsvitenskap, Tor Bjørklund. På bildet ser vi arbeidere ved Aker Kværner i Verdal. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Arbeiderpartiet og andre partier på den tradisjonelle venstresiden mister stadig større grep om de såkalte arbeidervelgerne. Ved de to siste valgene, i 2001 og 2005, stemte kun et mindretall av arbeidere på sosialistiske partier, viser ny forskning. Tor Bjørklund, professor i statsvitenskap ved universitetet i Oslo, har gått gjennom norske velgere og partier fra 1965 til 2005. For Arbeiderpartiet er hans funn dårlig nytt. Spesielt i et valgår. Innvandring, lov og ordenProfessoren skiller mellom to grupper arbeidere: De tradisjonelle blåsnipp-arbeiderne - og de som sjøl mener de hører hjemme i arbeiderklassen, som innebærer at de identifiserer seg med arbeiderklassen.

- De tradisjonelle arbeiderne har hatt jevnt avtagende oppslutning til Arbeiderpartet siden 1960-tallet, mens de som sier at de hører til arbeiderklassen får først fra midten av 1980-tallet en betydelig velgerlekkasje til høyresiden, sier Bjørklund til Dagbladet.

Professoren trekker spesielt fram såkalte verdipolitiske saker som årsak til at velgere, som mener de hører hjemme i arbeiderklassen, har gått fra Arbeiderpartiet og til høyre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer