Arbeiderne dør først

En god, livslang Afp-ordning for arbeidslivets slitere må ansees som et beskjedent krav.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den gode nyheten for organiserte arbeidstakere er at Fellesforbundet vil kjempe for en best mulig AFP-ordning som skal vare livet ut. Den dårlige nyheten er at LO-aktuelt i sitt siste nummer slår fast at «arbeiderklassen dør først». Strengt tatt er ingen av delene nyheter. Det er Fellesforbundets landsmøte som nå pågår i Folkets Hus som gjør det første aktuelt. Det andre har dessverre vært en kjensgjerning siden Charles Dickens dager. Det triste er at forskjellene i levealder og helse mellom rike og fattige er så store 65 år etter at Sir William Beveridge under andre verdenskrig argumenterte med at et botemiddel mot nye kriger i framtida var en robust velferdsstat som ga likest mulig livsvilkår til alle. Arkitekten bak Storbritannias velferdsstat la fram sin rapport i november 1942. Britene hadde med andre ord to tanker i hodet. De skulle vinne krigen og så vinne forutsetningene for fred.

Ifølge sosialmedisiner Steinar Westin, som leder den norske ekspertgruppa på området, deltok norske politikere i diskusjonene om velferdsstaten mellom de allierte. Helsedirektør Karl Evang hentet inspirasjon og tankegods til den norske Folketrygdmeldingen fra 1948, som hadde som mål å gi sosial trygghet og gratis utdanning og helsetjenester til alle. Det lyktes man langt på vei med. Dessverre, får vi si, er sosiale helseforskjeller og store forskjeller i levealder fremdeles tema. Desto viktigere at regjeringen har satt seg som mål å redusere dem. Men er det mulig? Når markedslovene, ifølge Odd Børretzen, for lengst har kommet svømmende fra Amerika?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer