TOK SJEFENE TIL FANGE: Kinesiske arbeidere ved en elektronikkfabrikk i Shanghai likte dårlig at de ble bøtelagt for å komme for seint og at de bare fikk to minutter til å gå på do. Foto: AP
TOK SJEFENE TIL FANGE: Kinesiske arbeidere ved en elektronikkfabrikk i Shanghai likte dårlig at de ble bøtelagt for å komme for seint og at de bare fikk to minutter til å gå på do. Foto: APVis mer

Arbeiderne fikk bare to minutter til å gå på do

Svarte med å holde ledelsen fanget i halvannet døgn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hundrevis av kinesiske arbeidere ved Shanghai Shinmei Electric Company var illsinte fordi de fikk bøter for å komme for seint i gang og bare to minutter til disposisjon for å gå på do.

Dermed holdt de sine kinesiske og japanske sjefer fanget i halvannet døgn før politiet grep inn og avbrøt den ulovlige streiken, melder britiske The Guardian.

Det kan ha vært så mange som tusen arbeidere som holdt de ti japanerne og åtte kineserne i fabrikkledelsen fanget. De satt innesperret i fabrikken fra fredag morgen til godt ut på dagen lørdag, ifølge en pressemelding fra selskapet.

Politiet rykket ut 300 politifolk rykket ut til fabrikken, og de 18 lederne ble frigitt. Ingen skal ha kommet til skade i aksjonen.

En sikkerhetsvakt ved fabrikken har fortalt at arbeiderne aksjonerte i protest mot nye regler som innebærer lynhurtige toalettbesøk og bøter ved forseintkomming.

- De krevde at det må bli slutt på disse latterlige reglene, sier sikkerhetsvakten.

Bedriftsledelsen skal ha ytret at de nå vurderer å gi slipp på de nye reglene

Stengt Fabrikken holder stengt i dag, men det er ventet at arbeiderne er tilbake på jobb allerede i morgen.

Streiker er blitt svært vanlig i Kina, som følge av at fabrikker i konkurranseutsatte næringer til stadighet prøver å høyne produktiviteten til arbeiderne. Samtidig har mobiltelefoner og internett ført til at arbeiderne er bedre kjent med sine rettigheter, skriver The Guardian.

Pressemeldingen fra bedriftsledelsen gir ingen direkte forklaring på hva arbeiderne protesterte mot, men antyder at «reformer og arbeidspolicy» kan være en årsak. Bedriftsledelsen sier at det vil bli drøftinger med arbeiderne på fabrikken og at politiet også vil avhøre folk.