- Arbeiderne fikk ikke kontrakt, vite hvor mye de skulle tjene eller verneutstyr

Politi og arbeidstilsyn avdekket potensielt «livsfarlige» forhold under en kontroll av britiske steinleggere i Oslo.

ULOVLIG STEINLEGGING: Seks personer ble pågrepet da politi og arbeidstilsyn utførte en kontroll av utenlandske steinleggere øst for Oslo sentrum på mandag. Foto: Arbeidstilsynet
ULOVLIG STEINLEGGING: Seks personer ble pågrepet da politi og arbeidstilsyn utførte en kontroll av utenlandske steinleggere øst for Oslo sentrum på mandag. Foto: ArbeidstilsynetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Seks personer - tre briter og tre albanere - ble i går pågrepet da politi og arbeidstilsyn utførte en kontroll av steinleggervirksomhet ved en adresse i Damfaret i Oslo.

- Vi etterforsker det som ulovlig arbeid og bruk av ulovlig arbeidskraft, sier fungerende politiinspektør Trude Langeland Frantsvold ved Oslo politidistrikt til Dagbladet.

Dagbladet fikk i går opplyst de britiske «arbeidslederne» siktes for brudd for på utlendingsloven ved å bruke ulovlig arbeidskraft, mens albanerne ikke hadde arbeidstillatelse i Norge, sa politiinspektør Bjørn Vandvik ved Utlendings- og forvaltningsseksjonen i Oslo politidistrikt.

SEKS TATT: De pågrepne er tre briter og tre albanere. Foto: Arbeidstilsynet
SEKS TATT: De pågrepne er tre briter og tre albanere. Foto: Arbeidstilsynet Vis mer

Etter det Dagbladet kjenner til, hadde ikke de albanske arbeiderne fått kontrakt fra britene, og fikk heller ikke vite hvor mange penger de skulle få for arbeidet. De ble formidlet til å gjøre arbeidet av en person som de ikke visste hva het, og det er ingen som vet hvordan de har kommet seg inn i landet. De er sendt til arresten og skal videre utvises.

Et annet alvorlig forhold er at de ble satt til å bruke maskiner uten opplæring eller verneutstyr, noe som anses for å være livsfarlig, får Dagbladet opplyst. Vi får videre vite at den britiske mannen som står bak enkeltmannsforetaket som utførte arbeidet, hevdet at de to andre britene bare var på besøk.

Firmaet som utførte arbeidet ble senest stanset på Vestlandet i starten av mai, ifølge Arbeidstilsynet.

- Arbeiderne fikk ikke kontrakt, vite hvor mye de skulle tjene eller verneutstyr

Det har ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med den som bestilte arbeidet.

Arbeidstilsynet har tidligere fortalt at flere av de som brukes i arbeidet lever «under slaveliknende forhold» og ofte er svært ressurssvake mennesker. Ute på tilsyn har Arbeidstilsynet møtt ansatte som er analfabeter, rusmisbrukere, personer som har psykisk eller fysisk handikap og bostedsløse.

Arbeidstilsynet sier også at de ser at irene rekruttere personer fra de mest ressurssvake miljøene i Oslo, som romfolk og personer uten oppholds- og arbeidstillatelse. Forholdene beskrives i enkelte tilfeller som menneskehandel.

Dagbladet skrev tidligere i dag at dersom en norsk huseier velger å gå for en billig løsning og hyre irsk, svart arbeidskraft, kan det resultere i straffeforfølgelse også av forbrukeren.

Nylig måtte to huseiere i Ålesund ut med til sammen 67 500 kroner i bøter og inndratt moms, etter at de to betalte totalt 240 000,- cash til et steinleggingsfirma fra England. Også Skatteetaten advarer forbrukere som med vitende vilje kjøper svarte håndverkstjenester.

- Firmaet man bruker må være registrert i arbeidstakerregisteret, ellers kan også forbrukeren komme til å slite. Vi har gjentatte ganger gjort dette klart, sier Jan-Egil Kristiansen, leder for Skattekrim i Skatt Øst.