Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Arbeiderne som lager Apples nye «billig-Iphone» må betale for å få jobbe

Jobber doble arbeidsuker og utsettes for støy, laserlys og kjemikalier, ifølge ny rapport.

FÅR KRITIKK: Apple og toppsjef Tim Cook anklages for arbeidsmiljøkriminalitet i Kina. Arbeiderne som lager Apples nye «billig-Iphone» må betale for å i det hele tatt få jobb, ifølge en ny rapport. Foto: Reuters / NTB scanpxi
FÅR KRITIKK: Apple og toppsjef Tim Cook anklages for arbeidsmiljøkriminalitet i Kina. Arbeiderne som lager Apples nye «billig-Iphone» må betale for å i det hele tatt få jobb, ifølge en ny rapport. Foto: Reuters / NTB scanpxi Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Seint i august ble det kjent at en «billig-Iphone» skulle lanseres på tirsdag.

Smarttelefoner koster, både i Norge og andre land, og Apple ønsker å nå de som ikke har råd til å betale 4-5-6000 kroner for en telefon.

Men hvem betaler prisen, når forbrukerne vil ha fancy teknologi og lekkert utseende for mindre penger?

Det er de som produserer telefonen, avslører kinesiske China Labor Watch i dag. Resultatet av organisasjonens etterforskning publiseres i dag av The Guardian, hvor det går fram at arbeiderne på Apple-fabrikken har jobbet doble arbeidsuker uten tilstrekkelig sikkerhetsutstyr.

Måtte betale for å jobbe De ansatte skal ha måttet undertegne to-årskontrakter der de måtte betale en avgift for å få jobben. De måtte så bla opp ytterligere for at Apple-fabrikken skulle registrere ID-papirene deres, åpne en lønnskonto og gjennomføre en legesjekk.

Arbeiderne på den fabrikken i Wuxi ikke langt ifra Shanghai, som produserer håndsettet og etui til Apples nye vidunder, jobbet opptil 69 timer i uka, ifølge organisasjonen - noe som er et klart brudd på Apples allerede nokså liberale garanti om at ingen skal jobbe mer enn 60 timer i uka i selskapet fabrikker.

Arbeiderne jobbet seks dager i uka. Og selv om de daglig utsettes for både kraftig støy, laserlys og kjemikalier i sitt arbeid på fabrikken, fikk de ikke beskyttelsesutstyr.

- Undersøker Flesteparten av de omkring 30 000 ansatte på Wuxi-fabrikken er hyret fra et vikarbyrå. Kinesisk lov skal operere med ei grense på 30 prosent for slik arbeidkraft, for å gjøre det lettere å opprettholde skikkelige arbeidsvilkår, noe Apple kan ha brutt.

Det er det amerikanske selskapet Jabil Circuit som eier fabrikken, ifølge The Guardian. Selskapet eier totalt 60 fabrikker fordelt på 33 land, og omsetter for omkring 100 milliarder kroner årlig.

Selskapet opplyser at de sporenstreks til undersøke påstandene. Apple hevder de allerede var klar over situasjonen og i gang med å undersøke saken.

- USA har også et ansvar for arbeidsmiljøkriminalitet som begås av amerikanske selskap i utlandet, sier China Labor Watch.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!