SLAKTER REGJERINGEN: Ap-leder Jonas Gahr Støre er ikke nådig i sin kritikk av regjeringens innsats mot arbeidsledigheten i Norge. Han mener dette er en av grunnene til at LO-medlemmene nå strømmer til Arbeiderpartiet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SLAKTER REGJERINGEN: Ap-leder Jonas Gahr Støre er ikke nådig i sin kritikk av regjeringens innsats mot arbeidsledigheten i Norge. Han mener dette er en av grunnene til at LO-medlemmene nå strømmer til Arbeiderpartiet. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Arbeiderne strømmer til Jonas, flykter fra Siv

Ligger an til å gjøre sitt beste valg blant LO-medlemmer siden 1977.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Partileder Jonas Gahr Støre og LO-leder Gerd Kristiansen har god grunn til å juble over resultatene i en fersk meningsmåling utført blant LOs medlemmer.

Her gjør Arbeiderpartiet (Ap) et kjempebyks, til en oppslutning på 63,8 prosent. Dette er en økning på nesten 20 prosentpoeng siden forrige kommunevalg, da 45,7 prosent av LO-medlemmene stemte på Ap.

Ikke siden 1977 har partiet hatt høyere oppslutning blant LO-organiserte. Det overrasker ikke LO-leder Gerd Kristiansen.

- Dette er en tydelig reaksjon på regjeringens politikk. Regjeringen har ingen god politikk på arbeidslivsområdet, og det har vi klart å synliggjøre ovenfor medlemmene våre, sier hun til Dagbladet.

Frp-flukt Meningsmålingen er utført av Opinion for LO, og tatt opp første halvdel av august. Den viser også at bare 10,1 prosent foretrekker Høyre, mens Frp får en oppslutning på 5,3 prosent. Dette er et fall på hele 11,7 prosentpoeng siden 2013.

- Dette er helt oppsiktsvekkende sterke tall. Målingen viser at Arbeiderpartiet er arbeidstakernes parti, sier Ap-nestleder Trond Giske.

Pensjon, sykelønn, jobbskaping og sosial dumping er de sakene som er viktigst for flest LO-medlemmer. Også midlertidige stillinger, statlig eierskap og søndagsåpne butikker kommer høyt opp på lista.

Ut mot regjeringen Og det er Ap som har den suverent beste politikken på disse feltene, mener LO-medlemmene.

FORNØYD: LO-leder Gerd Kristiansen mener målingen er en tydelig reaksjon på regjeringens politikk. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FORNØYD: LO-leder Gerd Kristiansen mener målingen er en tydelig reaksjon på regjeringens politikk. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Dette er folk som går på jobb hver dag, og som opplever at denne regjeringen har svekket rettighetene deres, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

- De ser også at regjeringens politikk, med store milliarder til skattekutt, ikke tar mulighetene våre i bruk, sier Støre.

I går lanserte han Ap's tiltak mot arbeidsledighet - og slaktet samtidig regjeringens innsats.

- Det å ikke ta dette på aller største alvor, er en historisk feil, sier Støre.

- Jeg mener regjeringen er på etterskudd og kommer med for lite, for seint. Det har de gjort hele perioden, for eksempel da de lenge dro beina etter seg på permitteringsregelverket, sier han.

- I tillegg mener vi at regjeringens store skattekutt er lite målrettede og ikke skaper klima for investeringer.

- Ansvarsfraskrivelse - Regjeringen svarer ofte med å skylde på deres åtte år i regjering.

OPTIMISTISK: Frp-nestleder Per Sandberg tar den negative målingen med fatning.

Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
OPTIMISTISK: Frp-nestleder Per Sandberg tar den negative målingen med fatning. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Det er en historieanalyse som står til stryk. Når ledigheten går ned i noen deler av landet innenfor områder som ikke er berørt av olje- og gassektoren, er det fordi nettopp denne industrien har klart seg gjennom en tid med sterk oppgang for olje og gass, sier Støre.

- Det er et uttrykk for at omstillingen har lykkes over tid, og jeg mener regjeringens argumentasjon er en ansvarsfraskrivelse. Dette er et uttrykk for at de mangler ideer og ser at resultatene ikke kommer.

- Vil skape vekst Arbeiderpartiets alternative tiltak vil koste rundt 2,5 milliarder kroner, i tillegg til 25 milliarder i fondsavsetninger. De er innrettet mot tre mål:

• Tiltak for de som mister jobben, spesielt rettet mot ungdom.

• Tiltak for bedrifter i utsatte sektorer så de beholder den tekniske kompetansen i en omstillingsperiode.

• Tiltak for utvikling av ny teknologi for å redusere forurensing og klimagassutslipp.

- Nydelig... Veldig, veldig bra, sier LO-lederen, mens hun blar gjennom tiltakslista.

Arbeiderne strømmer til Jonas, flykter fra Siv

- Musikk i dine ører?

- Ja, det er jo det. Dette vil skape vekst, mener Kristiansen.