Arbeiderpartiet blir størst - SV gjør katastrofevalg, ifølge regnesentralen

Blir Norges klart største parti, ifølge prognosene til Norsk Regnesentral

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

STORTINGET, OSLO (Dagbladet): Norsk Regnesentral har sammenfattet alle meningsmålingene som har blitt gjennomført i år, og offentliggjorde sine tall under DBTVs valgsending på plenen utafor Stortinget mandag.

Der kommer Arbeiderpartiet best ut av partiene, med en forventet oppslutning på 33,6 prosent, en økning på 2,1 prosentpoeng siden sist kommunevalg i 2011. Høyre ligger an til å få en forventet oppslutning på 25,1 prosent og går dermed tilbake 2,9 prosentpoeng.

- Her kan man spekulere i litt slitasje på en eller annen måte. Det er fort nasjonale ting som slår inn i lokalvalg. Det gjør jobben vanskeligere for oss, sier Anders Løland, assisterende forskningssjef ved Norsk Regnesentral til DBTVs valgsending.

Om Aps tall, sier han at de er relativt sikre på at partiet havner innenfor feilmarginen, altså at de får mellom 30 og 36 prosent oppslutning.

Usikkerhet rundt Frp og MDG - Vi er relativt usikre på Frp. Vi mener de kan komme på mellom 7 og 13 prosent, men med en prognose på 10 prosent. Usikkerhetsmarginen kommer fra tidligere valg, sier Løland.

- Men det er temmelig klart at Frp blir det tredje største partiet, legger Løland til.

Miljøpartiet De Grønne ligger an til å gjøre et svært godt kommunevalg, med en forventet oppslutning på 4,7 prosent. Men her er usikkerhetsmomentet stort, forklarte Løland.

- Vi er litt mer optimistiske på deres vegne denne gang. Det er vanskelig for instituttene å vekte mot forrige valg. I forrige stortingsvalg hadde de et meningsmålingsrush noen uker før valget, mens denne gangen har mer folk tro på dem, forklarer den assisterende forskningssjefen.

Den tradisjonelt rødgrønne samarbeidspartneren til Arbeiderpartiet, SV, ligger an til å gjøre et katastrofe-valg med en forventet oppslutning på 3,3 prosent, ned fra 4,1 prosent oppslutning i valget i 2011.

Slik regner de ut prognosene Løland og Norsk Regnesentral legger blant annet mer vekt på instituttene som tidligere har truffet best med sine målinger.

- Vi traff ganske bra ved forrige Stortingsvalg. Å vekte sammen mange meningsmålinger, er bedre enn hver enkelt meningsmåling, sier Løland.

- Siden det er få lokale målinger, henter vi også inn nasjonale tall, forklarer Løland om hvordan de utarbeider prognoser.

Norsk Regnesentrals valgprognose:

• Arbeiderpartiet: 33,6 prosent

• Høyre: 25,1 prosent

• Fremskrittspartiet: 10,0 prosent

• Senterpartiet: 7,0 prosent

• Venstre: 5,6 prosent

• Kristelig Folkeparti: 5,3 prosent

• Miljøpartiet De Grønne: 4,7 prosent

• Sosialistisk Venstreparti: 3,3 prosent

• Rødt: 1,9 prosent

Du kan også følge med på det som skjer foran og bak kameraet i boden på vårt live-studio på nett.

Om du har lyst til å delta på debatten, men ikke befinner deg i Oslo, kan du sende inn spørsmål til Dagbladets gjester via vårt live-studio på nett.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer