Budsjettkrise

- Arbeiderpartiet er beredt på å ta ansvar

Jonas Gahr Støre vil avvente situasjonen, men påpeker at Ap har et godt og helhetlig alternativt budsjett.

- I OPPLØSNING: Jonas Gahr Støre registrerer at firepartisamarbeidet er i ferd med å gå i oppløsning, som han selv beskriver det. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- I OPPLØSNING: Jonas Gahr Støre registrerer at firepartisamarbeidet er i ferd med å gå i oppløsning, som han selv beskriver det. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det som er klart er at firepartisamarbeidet har gått i oppløsning, sier Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

Tirsdag ettermiddag kom beskjeden mange har ventet på de siste dagene:

Venstre og Trine Skei Grande har fått nok, og bryter budsjettforhandlingene.

Spørsmålet alle nå stiller seg, er hva statsminister Erna Solberg og de tre andre partilederne vil gjøre fram til budsjettet skal behandles i Stortinget 5. desember. Og det er flere alternativer. De kan fortsatt håpe på en budsjettavtale med KrF og de kan invitere Venstre tilbake til forhandlingene ved å åpne den omdiskuterte bilpakka.

Kabinettspørsmål

Men et siste alternativ er at Erna Solberg stiller kabinettspørsmål og true med å gå av dersom de ikke får støtte for sitt budsjett.

Dersom de heller ikke i siste innstans får støtte for budsjettet, åpner det seg for at Arbeiderpartiet tar over regjeringskontorene.

- Jeg vil ikke forskuttere noe før vi ser utfallet av denne uken. Det neste spørsmålet er om de to partiene vender regjeringen ryggen også i et kabinettspørsmål. Jeg vil ikke spekulere i hva vi gjør før vi ser utfallet av en slik avstemning, sier Støre.

- Beredt på ansvar

Flere kilder i Arbeiderpartiet har opplyst til Dagbladet at de ikke ønsker å ta over før en eventuell valgseier i 2017, men at de som største parti på Stortinget er forberedt på å ta over dersom det skulle bli aktuelt.

- Støre, i slike situasjoner pleier Arbeiderpartiet å si at dere er beredt til å ta ansvar?

- Ap er beredt til å ta ansvar hvis det blir nødvendig, men dagens sammensetting i Stortinget pålegger Høyre og Frp å gjøre alt de kan for å finne en løsning.

- Men dere kommer ikke til å stemme subsidiært på regjeringens budsjett for å la dem bli sittende fram til valget?

- Nei, det vil jeg utelukke. Vi har lagt fram et helhetlig, godt og ansvarlig budsjett med tiltak mot ledighet, og et troverdig klimabudsjett for å nå 2030-målene. Det mener jeg regjeringen ikke har gjort, og da er det selvfølgelig helt uaktuelt for oss å stemme for deres budsjett, svarer Støre.