Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Arbeiderpartiet er et sentralistisk parti som vil instruere og dirigere samfunnet ovenfra og ned

Arbeiderpartiet krever en lov om egne barnekontakter i norske fengsler. Høyre sier nei.

EN VESENTLIG FORSKJELL: Hårek Elvenes (H) i justiskomiteen mener det er en vesentlig forskjell på barn av alvorlig syke, og barn av insatte. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
EN VESENTLIG FORSKJELL: Hårek Elvenes (H) i justiskomiteen mener det er en vesentlig forskjell på barn av alvorlig syke, og barn av insatte. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arbeiderpartiet og Sv har gått sammen om et lovforslag som skal sikre rettighetene til barn av innsatte i norske fengsler.

Ifølge Kari Henriksen (Ap) i justiskomiteen finnes det et sted mellom 5- og 9 000 barn i Norge som lever med konsekvensene av å ha en forelder i fengsel.

- Vi vet også at omtrent 30 prosent av de som sitter inne, har foreldre med kriminell erfaring. Derfor er forebygging viktig og det er viktig at det blir en helthetlig ivaretakelse av disse barna, forteller hun.

Arbeiderpartiet bevilger derfor 30 millioner til øremerking av stillinger i fengslene som barnekontakter i sitt alternative statsbudsjett.

Skuffet Regjeringsflertallet velger forskriftsfesting. Noe som kan bety at politikere på høyeste nivå ikke nødvendigvis får informasjon om endringer eller oppfølging av forskriften.

- Jeg er skuffet over at regjeringen ikke vil lovfeste barnekontakter i Norske fengsler. Regjeringsflertallet er enig i intensjonen, men vil ikke ta i bruk de virkemidler som må til for at intensjonen skal bli reell, verken lovfesting, eller penger, sier Henriksen til Dagbladet.

 Hadde dette vært lovfestet, ville Stortingspolitikere måtte behandle eventuelle endringer. Jeg mener det er viktig at også politikere på øverste nivå forholder seg til barn av innsattes vilkår og hverdag.
Likestillingsombudet og Foreningen for Fangers pårørende støtter en lovfesting, det gjør også Norsk Fengsels og friomsorgsforbund, men de la til grunn at det skulle legges penger på bordet.

Hun mener regjeringen diskriminerer disse barna i forhold til barn av foreldre med alvorlig sykdom.

- Disse har fått spesiell lovfesting i Lov om spesialisthelsetjenester, Lov om sosialtjenester i Nav og Lov om helsepersonell. Hvordan vil regjeringen forklare at de har lovfestet barns behov i de andre lovene? Hva er grunnen til at det holder med en forskrift for disse barna, når det ikke har gjort det for de andre barna?

- Innsatte er ikke syke Hårek Elvenes i Høyre mener det er en vesentlig forskjell på barn av alvorlig syke, og barn av innsatte.

- Innsatte i fengsel er ikke syke. Dette er mennesker som gjør opp sitt forhold med samfunnet i fengsel, der det er et rehabiliteringsopplegg med tanke på at de skal ut i samfunnet igjen. Man bør ikke gjøre barn av innsatte til en mer spesiell gruppe enn det de er. De ivaretas i dag på en god måte med det gjeldende lovverket, svarer Elvenes som også sitter i justiskomiteen.

Elvenes sier man må ta utgangspunkt i dagens regime og gjøre nødvendige tilpasninger derfra. Han mener ytterligere lovfesting og øremerking ikke er veien å gå.

- Høyre er generelt skeptisk til øremerking av midler. Det innskrenker mulighetene for lokale prioriteringer. Den som har skoen på, vet også best hvor den trykker, sier Elvenes.
  - Ap er et sentralistisk parti Henriksen mener Elvenes sitt syn på øremerking og ønsket om å åpne for lokale prioriteringer tydeliggjør hennes poeng.

- Det han sier, er egentlig at det skal være anledning til å ikke følge det opp, sier Henriksen.

- Det eksisterer ingen begrensninger for å følge dette opp. Hennes utsagn illustrer på en veldig god måte forskjellen mellom Arbeiderpartiet og Høyre. Høyre har tillit til enkeltmennesket og lokale vurderinger. Arbeiderpartiet er et sentralistisk parti som vil instruere og dirigere samfunnet ovenfra og ned, kontrer Elvenes.

Det er ifølge Elvenes allerede utpekt barneansvarlige i nær alle fengsler.

- Lov om straffegjennomføring med tilhørende forskrift tilsier at det skal være barneansvarlige i fengslene. Et arbeid som allerede prioriteres med dagens regelverk. Høyre mener at dagens forskrift med barneansvarlig i Kriminalomsorgen gir et tydelig signal om at barns rettigheter skal følges opp. Høyres opplegg vil sikre rettighetene til barn av innsatte på en minst like god måte som Arbeiderpartiets nye opplegg.

Lovforslaget skal behandles i Stortinget 12. desember.

- REGJERINGEN DISKRIMINERER BARN: Kari Henriksen (Ap) i justiskomiteen sier hun ikke kan forstå Høyres argumenter mot en lovfesting av rettighetene til barn av insatte.
Foto: Arbeiderpartiet / Flickr
- REGJERINGEN DISKRIMINERER BARN: Kari Henriksen (Ap) i justiskomiteen sier hun ikke kan forstå Høyres argumenter mot en lovfesting av rettighetene til barn av insatte. Foto: Arbeiderpartiet / Flickr Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling