- POLITIKKTOMT :   Høyres Anders B. Werp Arbeiderpartiet bare klager og kommer ikke med løsninger. - Ap er i et politikktomt rom.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
- POLITIKKTOMT : Høyres Anders B. Werp Arbeiderpartiet bare klager og kommer ikke med løsninger. - Ap er i et politikktomt rom. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

- Arbeiderpartiet er i et politisk tomrom

Det mener Anders B. Werp, Høyres fremste justispolitiker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om noen uker skal politireformen behandles i Stortinget, og forslaget fra regjeringspartiene (Høyre og Fremskrittspartiet) og støttepartiet Venstre, radbrekkes av Arbeiderpartiet og Hadia Tajik, leder av Stortingets justiskomité.

Høyres Anders B. Werp, nestleder i Stortingets justiskomité, mener Arbeiderpartiet er lite konstruktive og klager uten å komme med forslag til løsninger.

- Politikktomt - Det er nå snart to år siden politianalysen kom, fortsatt vet vi ikke hva Arbeiderpartiet mener. Jeg ser fram til at Ap kommer ut av sitt politikktomme rom når det gjelder politireformen, sier Werp til Dagbladet.

- Vi vet ikke engang hvor mange politidistrikt Ap mener landet skal ha, sier Werp.

Han understreker overfor Dagbladet at regjeringspartiene og støttepartiet Venstre er åpen for forbedringer, og ønsker Arbeiderpartiet på banen.

- Faglig frihet under ansvar - Når det gjelder antall distrikter er vi åpne for å drøfte forbedringer. Men jeg vil tro at sannsynligheten for at vårt forslag er veldig nært det som kommer til å bli det endelige resultatet. Samtidig er vi innstilt på å høre på Arbeiderpartiet og andre partier dersom de har gode argumenter.

Werp mener det vil være galt å detaljstyre politiet, noe han oppfatter Arbeiderpartiet vil.

- De 109 sidene i forslaget til politireform er proppfull av god justispolitikk. Og fylt med gode verktøy for å bedre kultur, ledelse og holdninger i politiet. Vi ønsker å gi politiet større faglig frihet under ansvar. Vi som er politikere gir politiet rammene, og vi mener politiet er best kvalifisert til å prioritere og løse oppgavene, sier Werp.

- Bare klager - Arbeiderpartiet legger opp til fortsatt å ville detaljstyre politiet politisk, ved at politidirektøren skal vingeklippes og politimestrene ikke selv skal kunne bestemme lokal organisering av tjenesten, sier Werp.

Han mener Arbeiderpartiets holdning til politireformen er i strid med Gjørv-kommisjonens hovedfunn om ledelse, kultur og holdninger i politiet.

- God ledelse kan ikke vedtas, slik Ap fortsatt tror. Vi kan og skal tilrettelegge for god ledelse. Arbeiderpartiet bare klager og kommer ikke med løsninger.

- IKKE GODT NOK: Hadia Tajik mener politireformen er for dårlig.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- IKKE GODT NOK: Hadia Tajik mener politireformen er for dårlig. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer