Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Arbeiderpartiet garanterer ikke at partiet vil innfri SVs klimakrav

Nekter å gå med på tallfestet krav om kutt av CO2-utslipp. 

VEDTOK KLIMAKUTT: SV vil ha Ap til å love at partiet vil kutte tre millioner tonn CO2 fram mot 2021. Det nekter Ap å love. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
VEDTOK KLIMAKUTT: SV vil ha Ap til å love at partiet vil kutte tre millioner tonn CO2 fram mot 2021. Det nekter Ap å love. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Terje Aasland (Ap) er nestleder i energi- og miljøkomiteen på Stortinget. Han lover at partiet hans «ikke kommer til å garantere for en konkret sum klimakutt i neste periode», slik SV krever for å danne ny regjering.

- Det er ikke delmålene som teller her, det viktige er å nå målet vi har forpliktet oss til gjennom Paris-avtalen, sier Aasland til Dagbladet.

På sitt landsmøte tidligere i mars vedtok SV fem hovedkrav hvor partiet vil kreve gjennomslag før partiledelsen setter sitt pennestrøk på et forpliktende regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet eller andre partier. Blant de fem hovedkravene er et tallfestet klimakutt

Klimagassutslippene skal «kuttes med minst 3 millioner tonn CO2-ekv. Sammenlignet med utslippene i 2016. Det skal lages et forpliktende nasjonalt klimabudsjett som viser hvordan målet kan nås», heter det i SVs politiske hovedmål.

- Vil du love SV at Ap kan gå med på 3 millioner tonn kutt i CO2-utslipp, slik SV krever?

- Vi kan love at vi skal nå målet for 10,5 millioner tonn kutt innen 2030, svarer Aasland.

Ap vil ikke tallfeste kutt

Klimaspørsmålet ble gjenstand for intern strid under SVs landsmøte, nettopp fordi mange i partiet ønsket å tallfeste et konkret krav for klimakutt de neste fire årene. Slik ble det også til slutt, og kilder Dagbladet har snakket med sier at partiet vedtok et tallfestet klimakrav nettopp fordi det er nødvendig å få Arbeiderpartiet til å komme med klimalovnader under eventuelle forhandlinger, og at disse løftene må være tallfestede.

Slike lovnader fra Arbeiderpartiet kan derimot vise seg å bli vanskelige. Partiet har tidligere avvist to av SVs andre hovedkrav.

- Du vil ikke love 3 millioner tonn kutt i de neste fire år, Aasland?

- Arbeiderpartiet kommer ikke til å garantere for en konkret sum klimakutt i neste periode. Vi garanterer for at Norge skal nå det totale målet innen 2030, sier Aasland.

Garanterer ingen SV-tårer

Ap-toppen kan derimot garantere en annen sak: At ingen i SV skal gråte over klimapolitikken til en eventuell ny rødgrønn regjering.

- Jeg kan personlig garantere at ingen i SV skal stå i Vandrehallen på Stortinget og felle tårer over Arbeiderpartiets klimapolitikk til høsten. Det har vi sett Venstre-politikere gjøre over Frp og Høyre regjeringens totale fravær i miljø og klimaspørsmål.

Da SV vedtok et tallfestet kuttkrav på 3 millioner tonn CO2-ekvivalenter under landsmøtet, var Venstres Ola Elvestuen raskt ut og ønsket partiet lykke til, med en viss sarkastisk undertone.

- Slik som Arbeiderpartiet framstår i klimasaker i dag, så tenker jeg umiddelbart at det blir en veldig vanskelig jobb, sa Venstre-nestlederen og la til:

- SV vil få en tøffere jobb for å få Ap med på 3 millioner tonn i kutt enn vi har hatt for å få Frp til å kutte, sier han til Dagbladet.

- Tåkelegging

Dét får Aasland til å se rødt. Han insisterer på at Arbeiderpartiet er et klimavennlig parti, selv om mange av de såkalte grønne partiene på Stortinget gjerne ser annerledes på saken.

- Arbeiderpartiet sto bak elektrifiseringa av Johan Sverdrup, klimalov, lavutslippsoner og vi kom med 40 konkrete klimaforslag. Vi er et parti som er opptatt av klima og miljø, og det vil vi videreføre og forsterke dersom vi kommer i regjering, sier han.

Klima er gjerne en het potet i månedene før nordmenn skal velge et nytt storting, og slik virker det også å bli i år. Aasland beskylder i alle fall Venstre for å lange ut mot Arbeiderpartiets klimapolitikk - og så splid mellom Ap og SV - for å dekke over hvor lite de borgerlige har fått til på klimaspørsmål.

- Dette er tåkelegging fra Ola Elvestuen. Han forsøker å dekke over at Venstre bare har lykkes med å flytte regjeringen fra ingen klimakutt til bittesmå klimakutt. Elvestuen har et kjempeproblem når han kikker i Venstres eget partiprogram, for der ser han at partiet knapt har lykkes med å flytte regjeringen i en grønnere retning i det hele tatt, avslutter han.

- Ikke et slag i trynet

SVs Kari Elisabeth Kaski tolker ikke Aaslands utspill som et avslag.

- Dette er ikke et slag i trynet på oss. Vi har samarbeidet med Ap i klimapolitikken før, og vi vet at det er vi i SV som må sørge for at ambisjonsnivået øker. Ap er gode på langsiktige planer, men klimakuttene i Norge må begynne nå, sier hun.

Samtidig understreker hun at SV skal ha en tallfestet kuttplan på bordet før partiet skriver under på en avtale med Ap.

- Aasland skyver kuttene fram i tid, og det har Arbeiderpartiet gjort før også. Jeg tror det er lurt av Ap å ikke garantere mot en tallfesting av CO2-kutt allerede nå, før vi har satt oss ned ved forhandlingsbordet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media