Arbeiderpartiet gjentar seg

Arbeiderpartiet la i dag fram sitt alternativ til revidert budsjett: De vil ha tilbake rederskatten og fjerne kontantstøtten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

På møte med regjeringen i ettermiddag vil leder i Arbeiderpartiet, Thorbjørn Jagland, ha svar fra statsminister Kjell Magne Bondevik om hva de vil gjøre for å dekke inn «alle milliarder som flyter rundt». Det er spesielt innføringen av kontantstøtten han kritiserer regjeringen for ikke å ha dekning for. Andre fase i reformen vil koste tre milliarder, og må dekkes inn, poengterte han ved flere anledninger.

- Hvis ikke vil situasjonen for landet bli kaotisk, sa Jagland.

Arbeiderpartiet la fram et budsjett som understreker at partiet ser på situasjonen for landets økonomi som alvorlig. De vil derfor stramme inn tilsammen 2,4 milliarder kroner i forhold til regjeringens reviderte forslag.

Seks punkter

Arbeiderpartiet har skissert seks punkter for å få bedre balanse og fordeling i budsjettet. Et av punktene er at konstantstøtte ikke innføres for to-og treåringer. Jagland vil derimot ikke si at dette er et absolutt krav for et samarbeid med regjeringen. På spørsmål henviste partilederen til ettermiddagens møte med regjeringen.

- Der skal vi legge fram et notat over alle milliardene som flyter rundt, sier Jagland.
Han utelukker heller ikke at det er flere milliarder som må dekkes inn, som de ennå ikke vet om.

Det siste eksempel Jagland brukte for å understreke dette var usikkerheten rundt hvordan økte utgifter i stats- og trygdeoppgjøret skal dekkes inn.

- Vi skyver mange milliarder foran oss, mente Jagland.

Ap-lederen mente deres alternativ til revidert budsjett tok større ansvar for å sikre økonomien og ga bedre fordeling. Han poengterte at større innstramming enn Arbeiderpartiets forslag er sjelden kost på Stortinget.

I møte med regjeringen

Arbeiderpartiet vil dekke inn tre milliarder ved å øke skatten til rederne og de med større formuer. Ap-toppen hadde merket seg dagens VG der de skriver at regjeringen er i ferd med å snu i denne saken. Flere tror regjeringenspartiene er villig til å utsette neste fase i kontantstøttereformen, og øke skatten til rederne for å sikre økonomien.

De signalene vil i så fall langt på vei være det Arbeiderpartiet fremmet i sitt alternativ til revidert budsjett.

Jagland kunne derimot ikke si noe om hvordan Arbeiderpartiet vil stille seg til behandlingen i Stortinget. Hvorvidt Ap vil fremme hele sitt alternativ til revidert budsjett som en pakke, eller ta sak for sak.

STRAMMER INN: Thorbjørn Jagland og Hill Marta Solberg presenterte i dag Arbeiderpartiets alternativ til revidert budsjett. De vil dekke inn der regjeringen lar «milliardene flyte rundt».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer