Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Arbeiderpartiet har ikke lenger stemmekveget

Tida da arbeidsfolk automatisk stemte Arbeiderpartiet, er over, ifølge klubbleder Ståle Johansen ved Kværner Verdal.

Verdal  20190411.
Jonas Gahr Støre besøkte torsdag formiddag Aker på Verdal, hvor han fikk omvisning og et møte med klubben. Her sammen med bla fylkesordfører Tore O Sandvik (midten th) og guiden for anledningen var klubbleder (tv) Ståle Johansen.
Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
Verdal 20190411. Jonas Gahr Støre besøkte torsdag formiddag Aker på Verdal, hvor han fikk omvisning og et møte med klubben. Her sammen med bla fylkesordfører Tore O Sandvik (midten th) og guiden for anledningen var klubbleder (tv) Ståle Johansen. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix Vis mer

Partisekretær Kjersti Stenseng varsler at Arbeiderpartiet skal bli et råere opposisjonsparti fram mot 2021 for å vinne tilbake tapte velgere.

Men det er noe helt annet som etterlyses av klubbleder Ståle Johansen ved Kværner Verdal, som har møtt Jonas Gahr Støre flere ganger det siste halve året.

Johansen ber om et Arbeiderparti som er til å stole på og som utvikler ny politikk. Et Arbeiderparti som viser at de faktisk bryr seg om industrien som bærer velferdsstaten på sine skuldre.

- At Arbeiderpartiet gjør det dårligste valget i Verdal i manns mine og Sp har gjort århundrets valg, er i stor grad selvforskyldt. Jeg tenker spesielt på LoVeSe-vedtaket på landsmøtet. Arbeiderpartiet endret standpunkt midt i en stortingsperiode. Det er en del av svaret, sier Johansen om bakgrunnen for Arbeiderpartiets nedgang i industrikommuner som er avhengig av at det går godt på norsk sokkel.

- Lite tillit til Ap

Det var i etterkant av Arbeiderpartiets landsmøte i april at Jonas Gahr Støre hastet opp til Verdal og møtte klubbleder Johansen og de andre på det mektige Kværner-verftet.

Målet med turen var å snakke med industrien i etterkant av AUFs store seier på landsmøtet, der Arbeiderpartiet - midt i stortingsperioden - vedtok at de ikke lenger ønsker en konsekvensutredning av oljevirksomhet i Lofoten, Vesterålen og Senja.

- Det er lite tillit til Arbeiderpartiet nå blant folk i industrien jeg snakker med. Vi vil se hva landsmøtet i 2021 sier, det tror jeg vil ha mye å si for hvem industriarbeidere stemmer på i neste valg, sier Johansen, som også trekker fram Acer-saken der Norge ble knyttet tettere sammen med EUs energipolitikk.

- Det var en veldig motstand mot Acer, men Arbeiderpartiet gikk sammen med regjeringspartiene og kjørte den gjennom. Det tror jeg er en medvirkende årsak til det dårlige valget Ap har gjort. Det virker som det er en idé i Arbeiderpartiet om at folket er til for dem. Ikke at de er til for folket, sier Johansen.

Arbeiderpartiets sentralstyre møtes tirsdag klokka 11 for å starte evalueringen av tidenes dårligste kommunevalg der partiet fikk 24,8 prosent. I etterkant vil landsstyret møtes.

DAGEN DERPÅ: Arbeiderpartiets sentralstyre møtes dagen etter lokalvalget. Vis mer

Stemmekveg

Samtidig starter programarbeidet fram mot 2021. Rådet fra Kværner Verdal er entydig.

- Nå må Arbeiderpartiet bevise at de er for industrien. Det tror jeg vil være avgjørende for hvordan det går i stortingsvalget i 2021. Ap må tilrettelegge for den type industri som bærer velferdsstaten, sier klubbleder Johansen.

Stortingsrepresentant Jan Bøhler (Ap) advarte i forrige uke partiet sitt mot å glemme kjernevelgerne i Groruddalen og i industristedene langs kysten. Johansen bifaller med en advarsel til Støre og resten av Ap-ledelsen.

- Jeg tror Arbeiderpartiet lenge har stolt på velgerskaren de har. Ap har i lange tider tenkt at folk uansett ikke har annet alternativ. Men det er ikke nødvendigvis sånn lenger, folk bytter parti og dessverre går ikke alltid velgerne til venstresiden. Arbeiderpartiet har ikke lenger stemmekveget de har hatt i tiår etter tiår, sier Ståle Johansen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling