– Arbeiderpartiet har sviktet innvandrerne

Ap-politiker Yousuf Gilani (34) tar oppgjør med eget parti. – Arbeiderpartiet har sviktet enormt når det gjelder integrering, sier Gilani.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):- Det helt bak mål å påstå at integreringen er vellykket. De fleste blant minoritetene i Norge er langt ifra integrert – verken i det norske samfunnet, i jobbmarkedet eller i eneboligområdene, sier Ap-politiker Yousuf Gilani til Dagbladet.no.

Norskpakistanere har i en årrekke vært en av Arbeiderpartiets mest profilerte politikere med minoritetsbakgrunn. Han sitter i bystyret i Drammen.

Debatten har vært heftig på Dagbladet.no etter at byrådsleder Erling Lae (H) sa at integreringen i Oslo er vellykket og byrådskandidat for Arbeiderpartiet Rune Gerhardsen gikk ut og sa at «utviklingen først og fremst er spennende og positiv.»

- Etisk problematisk
Dette har ikke falt i god jord hos flere politikere med minoritetsbakgrunn:

– Integreringen er ikke vellykket. Det har jeg selv følt på kroppen, sa Høyrepolitiker Mubashar Kapur (28) til Dagbladet.no sist lørdag. I går gikk Fremskrittspartiets Mazyar Keshvari (26) ut og sa at det er «etisk problematisk å slippe inn flere innvandrere.»

Nå kaster også Arbeiderpartiets minoritetspolitiker seg inn i debatten. Drammenseren Gilani mener at det er helt forkastelig av Gerhardsen å si at utviklingen er positiv og spennende.

- Mangler en helhetlig plan
– Den som sier at innvandrerne er godt integrert i Oslo og Drammen må snakke i søvne, sier Ap-politikeren. Han mener at Ap har manglet en rød tråd i integreringspolitikken.

– Det ser du på den panikkmåte de har forsøkt å løse omskjæringsproblemet på. Det har ikke vært noen helhetlig integreringsplan, sier Gilani som mener dette kommer best til uttrykk i det politiske apparatet:

- SNAKKER I SØVNE:– Den som sier at innvandrerne er godt integrert i Oslo og Drammen må snakke i søvne, sier Ap-politikeren Yousuf Gilani. Foto: JEANETTE LANDFALD
- SNAKKER I SØVNE:– Den som sier at innvandrerne er godt integrert i Oslo og Drammen må snakke i søvne, sier Ap-politikeren Yousuf Gilani. Foto: JEANETTE LANDFALD Vis mer

– Etter valget glemte Høyre, Arbeiderpartiet, SV og de andre partiene minoritetene, sier Gilani.

Klassespørsmål
Han mener at den dårlige integreringen må anerkjennes som et klassespørsmål. Man kan ikke bare stille krav til innvandrere, når de er nederst på alle økonomiske barometre.

– De fleste nordmenn med minoritetsbakgrunn jobber hardt, er lovlydige og betaler skatten sin. Men så lenge de er så underprivilegerte danner de en ny underklasse, sier Gilani.

Han forteller at situasjonen for muslimer har blitt enda verre etter terrorangrepet i USA 11. september 2001.

- Nesten alle er lovlydige
– Dagbladet.nos lesere må begynne å forstå at det ikke er noe sammenheng med det muslimer gjør i Midtøsten og andre steder – og de muslimene som bor i Norge. Majoriteten av muslimer som bor i Norge er svært lovlydige, og de har aldri stått bak noen større terrorhandlinger på norsk jord. De er lojale til det norske samfunnet, sier Gilani.

Les også: «Frp vil ha innvandringsstopp»

– Arbeiderpartiet har sviktet innvandrerne
SPENNENDE OG POSITIV: – Jeg mener utviklingen først og fremst er spennende og positiv, mener byrådskandidat Rune Gerhardsen (Ap).
HELLER FLERE ENN FÆRRE: Byrådsleder Erling Lae (H) tror det er mye farligere for Oslo hvis man får en tilbakegang i folketallet enn hvis man får en økning.
IKKE VELLYKKET:- Integreringen er ikke vellykket. Det har jeg selv følt på kroppen, mener Høyrepolitiker Mubashar Kapur (28).
SKREMMENDE:- Det er skremmende at Rune Gerhardsen ikke har tatt inn over seg hvilke konsekvenser innvandringen har fått for Oslo, sier Frp-politikeren Mazyar Keshvari (26).