Arbeiderpartiet: Ingen endring i abortloven

Jonas Gahr Støre fikk hjelp av partimoder Gro Harlem Brundtland. Arbeiderpartiet går ikke inn for endring i abortloven.

TAPTE: Ingvild Kjerkol, helsepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, gikk inn for å utvide abortloven, men tapte på landsmøtet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TAPTE: Ingvild Kjerkol, helsepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, gikk inn for å utvide abortloven, men tapte på landsmøtet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Det ble abortstrid på Arbeiderpartiets landsmøte i dag. Et stort mindretall i redaksjonskomiteen gikk inn for å øke grensen for selvbestemt abort til uke 18.

Da ville den norske abortloven være på linje med Sveriges. Så å si alle får innvilget abort i nemnd, men Bergen-ordfører Marte Mjøs Persen mener det er ydmykende for kvinner å møte i nemnd.

- Dette er ikke en kamp for å flytte grensen for abort, men en kamp for mer selvbestemmelse, sa Persen.

Like før kampvoteringen om abortloven, advarte Gro Harlem Brundtland mot å endre loven, melder VG.

Tidligere Ap-leder Gro Harlem Brundtland gikk få minutter før Ap skulle bestemme om de skal endre abortloven, ut i VG og advarte mot å skrote abortnemndene og utvide grensen for selvbestemt abort til 18 uker.

- Loven skiller ved tolv uker i dag. Jeg tror ikke det er klokt plutselig å fjerne skillet mellom tidlige og sene aborter, selv om man både kan og bør utrede og diskutere hvordan nemndene fungerer og om det kan etableres et bedre grunnlag for de beslutningene som skal tas etter tolvte uke, sa Brundtland til VG.

Partileder Jonas Gahr Støre vil heller ikke endre loven.

Ap-landsmøtet valgte til slutt å høre på Brundtland og Støre, og et klart flertall sa nei til å utvide grensen for selvbestemt abort til 18 uker.

- Vi må heller ikke indirekte stå i fare for å inspirere til flere senaborter. Dette kan være en fare hvis noen antar at det er like greit å vente med en så viktig avgjørelse for den enkelte kvinne og familie, til langt etter tolv uker, sier Brundtland.