Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

DRAMA I JUSTISKOMITEEN OM VOLDSPLAN:

Arbeiderpartiet kastet kortene

- Vi kunne fått flertall, sier Kjell Ingolf Ropstad (KrF). Men Lene Vågslid (Ap) mener KrF solgte seg for billig.

SKUFFET: Kjell Ingolf Ropstad (KrF), saksordfører for opptrappingsplanen mot vold og overgrep, er skuffet over Ap's opptreden i justiskomiteen. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SKUFFET: Kjell Ingolf Ropstad (KrF), saksordfører for opptrappingsplanen mot vold og overgrep, er skuffet over Ap's opptreden i justiskomiteen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Opptrappingsplanen mot vold og overgrep i nære relasjoner skal behandles i Stortinget 25. april. Uenigheten i justiskomiteen var så stor at Arbeiderpartiet kastet kortene og foreslår å sende planen tilbake til regjeringen.

Holder ikke mål

- Vi mener den proposisjonen regjeringen kom med i fjor høst ikke holder mål. Derfor ber vi regjering gjøre jobben på nytt og denne gangen skikkelig. Slik vi foreslår i saken, og slik Stortinget faktisk ba regjeringen om, sier Lene Vågslid, en av Ap’s representanter i justiskomiteen.

KAMP MOT VOLD: Lene Vågslid (Ap) har engasjert seg sterkt i spørsmål om vold i nære relasjoner. Her fra et besøk på Statens barnehus. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KAMP MOT VOLD: Lene Vågslid (Ap) har engasjert seg sterkt i spørsmål om vold i nære relasjoner. Her fra et besøk på Statens barnehus. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Hun er opptatt av at opptrappingsplanen skal være helhetlig og forpliktende.

- Planen er for viktig til at Stortinget skal flikke på den med enkeltforslag. Vi trenger å vite at tiltakene er kvalitetssikret og treffsikre. Dette arbeidet må skje i departementet. Derfor gjør vi det vi gjør. Dette burde KrF støttet oss i, sier Vågslid.

Provosert

Arbeiderpartiet er provosert over at justiskomiteen ber regjeringen gripe fatt i flere forslag som allerede er vedtatt av Stortinget.

- Det gjelder både besøksforbud og omvendt voldsalarm. Jeg synes det er merkelig, sier Vågslid.

Hun er tilfreds med hvordan Kjell Ingolf Ropstad i justiskomiteen har fulgt opp Ap’s engasjement for styrking av Statens barnehus.

- Men totalt sett mener jeg imidlertid at Kristelig Folkeparti har solgt seg for billig, sier Lene Vågslid.

Krystallklart vedtak

Saksordfører Kjell Ingolf Ropstad minner om at KrF foreslo en opptrappingsplan i 2014 og fikk et enstemmig vedtak i Stortinget i 2015.

- Da den omsider kom i statsbudsjettet for 2017, skal jeg innrømme at jeg hadde høye forventninger. De siste årene hadde vi fått årlige bevilgninger på 500-700 millioner kroner, så bevilget regjeringen bare 176 millioner for 2017. Vedtaket fra Stortinget var krystallklart, det skulle kobles opp mot planen for psykisk helse og midlene skulle øremerkes, sier Kjell Ingolf Ropstad.

Ga ikke svar

KrFs påtroppende nestleder forteller til Dagbladet at han var så misfornøyd at han mest av alt hadde lyst til å sende planen tilbake, fordi den ikke ga svar på de spørsmål Stortinget hadde stilt.

- Jeg kom til at dersom vi returnerte planen, ville vi ikke få gjort noe med dette viktige feltet på lang tid. Dermed bestemte jeg meg i stedet for å gjøre det beste ut av det. Jeg sa ganske tidlig at jeg trenger tre ting: Tydelig rapportering hvert eneste år om tiltakene er gjennomført. En rapport fra Sintef som dokumenterer kostnader for å gi oss et bedre beslutningsgrunnlag. At regjeringen i budsjettet for 2018 forplikter seg til en øremerket bevilgning, forteller Kjell Ingolf Ropstad.

Skuffet over Ap

I justiskomiteens innstilling heter det at «Stortinget ber regjeringen i forslag til statsbudsjett for 2018 komme med forslag til økonomiske forpliktelser og øremerking for planperioden knyttet til tiltakene i opptrappingsplanen mot vold og overgrep.»

- For KrF er dette en sak vi prioriterer høyt, både i valgkamp og hvis vi kommer i regjering. Jeg er skuffet over at Arbeiderpartiet bare trakk inn årene og toet sine hender. Flere av forslagene i justiskomiteens innstilling kunne vi fått flertall for hvis Arbeiderpartiet ikke hadde plassert seg på sidelinja, sier Ropstad.

Og viser til KrFs mindretallsforslag om å sikre at alle landets barneavdelinger har minst en lege med spesialkompetanse på barn utsatt for vold, samt gi Statens Barnehus ansvar for oppfølging og behandling av barn som, begår seksuelle overgrep.