Arbeiderpartiet: nei til Tesla-avgift

Arbeiderpartiet sier nei til den såkalte Tesla-avgiften. - Det er for tidlig å fjerne avgiftsfritaket, sier Aps energi- og klimatalsmann Espen Barth Eide, til Aftenposten.

AVGIFT: I Statsbudsjettet for 2018 foreslår regjeringen å innføre en engangsavgift for elbiler. Avgiften vil særlig ramme tyngre elbiler som Tesla, som kan få en engangsavgift opp mot 70.000 kroner, mens lettere elbiler får en avgift på rundt 7.000 kroner.
Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
AVGIFT: I Statsbudsjettet for 2018 foreslår regjeringen å innføre en engangsavgift for elbiler. Avgiften vil særlig ramme tyngre elbiler som Tesla, som kan få en engangsavgift opp mot 70.000 kroner, mens lettere elbiler får en avgift på rundt 7.000 kroner. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dermed slutter Arbeiderpartiet seg til SV, Venstre og Rødt, som allerede har stemt nei til regjeringens forslag om å fjerne avgiftsfritaket på de tyngste elbilene, skriver Aftenposten.

Sp har fremdeles ikke bestemt seg i saken, mens KrF støtter regjeringen.

Nå varsler Barth Eide at Arbeiderpartiet vil avvise regjeringens forslag i sitt alternative statsbudsjett.

- Feil fokus

Ifølge Barth Eide mener Arbeiderpartiet at det er galt av regjeringen å fokusere på tunge biler.

- Det er ikke noe galt med å ha en tung elbil. Mange familier med barn har i dag en liten, lett elektrisk bil til småturer i hverdagen, og en stor, tung bensin- eller dieseldrevet «hyttebil» til å kjøre lengre på ferie- og helgeturer. Det bør også være en elbil, sier Barth Eide til Aftenposten.

Vil fjerne avgift

Tesla-avgiften var et av de mest kontroversielle punktene i regjeringens forslag til statsbudsjett, som ble lagt fram i midten av oktober.

I budsjettet foreslår regjeringen å oppheve fritaket for engangsavgiften for elbiler, men at det samtidig skal gis et vektfradrag.

Derfor blir det da bare de aller tyngste elbilene som får engangsavgift, om budsjettet blir vedtatt i Stortinget. Det betyr blant annet en avgift mellom 71 000 og 96 000 kroner for toppmodellen Tesla Model X SUV i motsetning til null kroner i 2017, ifølge Bilnorges avgiftskalkulator.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer