MØTER MOTSTAND: I mandagens Dagbladet gikk Erna Solberg hardt ut mot venstresiden, og uttalte at de bommer i sin politikk for å utjevne økonomiske og sosiale forskjeller i Norge. Nå svarer Arbeiderpartiet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
MØTER MOTSTAND: I mandagens Dagbladet gikk Erna Solberg hardt ut mot venstresiden, og uttalte at de bommer i sin politikk for å utjevne økonomiske og sosiale forskjeller i Norge. Nå svarer Arbeiderpartiet. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Arbeiderpartiet slår tilbake mot Ernas angrep på venstresiden

- Fundamentalt feil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er fundamentalt feil at Arbeiderpartiet bare er opptatt av skatt og ikke skole når det gjelder utjevning av forskjeller i Norge, sier første nestleder i finanskomiteen Marianne Marthinsen (Ap) til Dagbladet.

I mandagens Dagbladet gikk Erna Solberg hardt ut mot venstresiden, og uttalte at de bommer i sin politikk for å utjevne økonomiske og sosiale forskjeller i Norge.

- Venstresida er mest opptatt av å ta fra de rike penger, men vi er mest opptatt av å utruste dem som er svake. Internasjonale undersøkelser viser at skole og kompetanse kanskje er det viktigste for å gjøre noe med sosiale forskjeller og grupper som står utenfor, sa Erna Solberg.

- Bruker som unnskyldning I sin landsmøtetale sa Erna Solberg at dersom skolen er god nok, vil den jevne ut forskjeller og skape sosial mobilitet. Kompetanse er den viktigste måten å løfte folk ut av fattigdom på, mener hun.

Partilederen henviser også til en OECD-undersøkelse som viser at foreldre med lav utdanning og lav inntekt ofte får barn med lav utdanning og lav inntekt.

- Solberg trekker denne undersøkelsen til inntekt for å kun tenke skole, og ikke tenke skatt. Nå virker det som at Solberg bruker dette for å unnskylde at de ikke vil bruke skattesystemet til å utjevne sosiale forskjeller, sier Marthinsen.

- Men Erna innrømmer i det samme intervjuet at skatt har en viss utjevningseffekt, er det egentlig en uenighet her?

- Ja, fordi Høyre ikke er villige til å bruke skattesystem for å utjevne forskjellene. Rapporten er ikke en unnskyldning for å ta i bruk alle tilgjengelige virkemidler, og da også skattesystemet, svarer Marthinsen.

- Leser selektivt Marthinsen mener Solberg underkommuniserer et viktig poeng i OECD-rapporten:

- OECD peker helt klart på utdanning som en nøkkel, og det er vi enige om. Men undersøkelsen viser også at de landene med raskest økende forskjeller er de med lavest vekst. Høyre leser rapporten selektivt når de ikke ser at den også er et angrep på den typen skattepolitikk som regjeringa fører - nemlig en skattepolitikk som bidrar til å øke forskjellene, sier Marthinsen.

SLÅR TILBAKE: - Det er fundamentalt feil at Arbeiderpartiet bare er opptatt av skatt og ikke skole når det gjelder utjevning av forskjeller i Norge, sier første nestleder i finanskomiteen Marianne Marthinsen (Ap) til Dagbladet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SLÅR TILBAKE: - Det er fundamentalt feil at Arbeiderpartiet bare er opptatt av skatt og ikke skole når det gjelder utjevning av forskjeller i Norge, sier første nestleder i finanskomiteen Marianne Marthinsen (Ap) til Dagbladet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer