Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Arbeiderpartiet stanset bok om KGB-spioner i Norge

Navnga folk i UD og Arbeiderpartiet som fortsatt var på innsida, hevder kilder som kjenner boka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 2001 ble det kjent at ei bok som inneholdt avslørende opplysninger om norske politikeres forhold til KGB på 70- og 80-tallet, var på vei. Britenes utenriksetterretning, MI6, forhåndsvarslet POT.

Forlaget Penguin og Basic Books bekreftet prosjektet, de antydet at den skulle komme om et års tid.

Boka, som den russiske KGB-avhopperen Vasilij Mitrokhin skrev sammen med den britiske historikeren Christopher Andrew, er aldri utgitt.

Og Andrew, som fortsatt jobber med temaet, har ikke villet si noe om den. Det har ikke lyktes Dagbladet å få tak i historikeren. Mitrokhin døde i 2004.

- Navnga norske spioner Dagbladet har møtt en kilde som kjenner deler av innholdet i boka:

- Boka ble skrevet ferdig. Han hadde fri tilgang til Mitrokhin-arkivet. Den handlet om spionspillet i det høye nord, sier kilden til Dagbladet.

SKREV BOKA: Historiker og forfatter Christopher Andrew. Andrews Andrew har som eneste britiske historiker høyeste sikkerhetsklarering fra britisk etterretning. Boka finnes, men er innelåst. Foto: Lefteris Pitarakis/AP
SKREV BOKA: Historiker og forfatter Christopher Andrew. Andrews Andrew har som eneste britiske historiker høyeste sikkerhetsklarering fra britisk etterretning. Boka finnes, men er innelåst. Foto: Lefteris Pitarakis/AP Vis mer

Andrew har som eneste britiske historiker høyeste sikkerhetsklarering fra britisk etterretning, og må følge deres påbud. Han skal ha fått beskjed om at det som sto i boka var greit for britene. Men britisk etterretning hadde forpliktelser overfor sine Nato-allierte. De måtte sende materialet til norske myndigheter. Og her skal boka ha blitt stoppet. Boka finnes fortsatt innelåst, og man må sikkerhetsklarering for å lese den.

- I boka kom det et par norske navn som viste at Treholt ikke var den eneste KGB-spionen. Det dreide seg om noen i UD og Arbeiderpartiet som fortsatt var på innsida. Det ene navnet figurerer også i STASI-arkivet. De ble navngitt i boka, og i Arbeiderpartiet fikk man totalt sjokk.

- Uvilje Det ble brukt veldig tunge diplomatiske virkemidler for å stoppe boka. Det ble for politisk vanskelig for Norge, sier kilden. Dagbladet har snakket med en mangeårig ansatt i UD. Han sier at han kjenner til at hans navn var nevnt, men vil ikke stå fram. Han bekrefter at UD og norsk etterretning var involvert i prosessen.

Ifølge en annen av Dagbladets kilder ble Thorvald Stoltenberg dratt inn for å få stoppet boka.

Stoltenberg avviser dette, gjennom en uttalelse gitt Dagbladet fra Statsministerens kontor (SMK).

Daværende utenriksminister og Ap-leder Thorbjørn Jagland sa til Dagbladet i går at han på stående fot ikke kan kommentere saken, fordi han er på reise.

AVVISER INNBLANDING: Thorvald Stoltenberg sier han ikke har hatt befatning med å stoppe boka da den skulle publiseres. Uttalelsen er videreformidlet av Statsministerens kontor, der sønnen er sjef. Foto: Asbjørn Svarstad / Dagbladet
AVVISER INNBLANDING: Thorvald Stoltenberg sier han ikke har hatt befatning med å stoppe boka da den skulle publiseres. Uttalelsen er videreformidlet av Statsministerens kontor, der sønnen er sjef. Foto: Asbjørn Svarstad / Dagbladet Vis mer

Flere historikere kjenner til boka:

- Det er en komplisert historie, dette. Boka ble ganske annerledes enn først tenkt av forskjellige årsaker. Vi historikere, bortsett fra Andrew, strever ennå med å få frigitt selve kildematerialet fra britisk etterretning, sier Odd-Arne Westad til Dagbladet.

Den norske professoren var en av tre redaktører for boka «KBG in Afghanistan», som også var skrevet sammen med Mitrokhin.

• Les hele historien i dagens papirutgave av Dagbladet.

UD-JOBB: En av de navngitte personene i boka jobber fremdeles i Utenriksdepartementet. Foto: Morten Holm / SCANPIX
UD-JOBB: En av de navngitte personene i boka jobber fremdeles i Utenriksdepartementet. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer