Arbeiderpartiet vil bruke 200 millioner kroner for å snu «Trump-effekten»

Arbeiderpartiets Anniken Huitfeldt langer ut mot Trumps abort-avgjørelse, og kritiserer regjeringa for å ikke demme mer opp for den.

ABORT-KUTT: Noe av det første Donald Trump gjorde som amerikansk president, var å gjeninnføre bistandsnekten til organisasjoner som utfører, informerer og eller kjemper for abort som en rettighet. Arbeiderpartiet tar nå til orde for å øke støtten til utenlands organisasjoner som jobber med kvinnehelse, deriblant abort, med 200 millioner kroner. Foto: Reuters / NTB Scanpix
ABORT-KUTT: Noe av det første Donald Trump gjorde som amerikansk president, var å gjeninnføre bistandsnekten til organisasjoner som utfører, informerer og eller kjemper for abort som en rettighet. Arbeiderpartiet tar nå til orde for å øke støtten til utenlands organisasjoner som jobber med kvinnehelse, deriblant abort, med 200 millioner kroner. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Når Trump kutter, må vi øke våre bevilgninger.

Det sier Arbeiderpartiets Anniken Huitfeldt om partiets foreslåtte 200 millioner kroner store økning i bistandsbevilgninger til utenlandske organisasjoner som blant annet utfører eller opplyser om abort.

Summen er hentet fra Arbeiderpartiets alternative statsbudsjett, som legges fram i morgen.

ALTERNATIVT STATSBUDSJETT: Forslaget om å bevilge ytterligere 200 millioner kroner kommer fra Arbeiderpartiets alternative statsbudsjett, som legges fram i morgen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
ALTERNATIVT STATSBUDSJETT: Forslaget om å bevilge ytterligere 200 millioner kroner kommer fra Arbeiderpartiets alternative statsbudsjett, som legges fram i morgen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Abort-kutt

De 200 millionene er et svar på USAs president Donald Trumps avgjørelse om å gjeninnføre den såkalte «gag»-reglen, en doktrine som de republikanske presidentene siden Ronald Reagan har overholdt.

Ved lov er det ikke tillatt at amerikanske bistandspenger går til å utføre aborter utenlands. Den såkalte «gag»-regelen har tatt det et skritt lenger ved å nekte bistandspenger til organisasjoner som diskuterer abort eller kjemper for abort som en rettighet, ifølge The Guardian.

USAs forhenværende president, Barack Obama, opphevet disse kravene, men etter at Trump gjorde sitt inntog i Det hvite hus 20. januar i år, gjeninnførte han abort-regelen - og strammet livreima ytterligere.

Trumps nye vilkår gjelder nå for 8,8 milliarder dollar - 72 milliarder kroner - av USAs totale pott med bistandspenger. Det står i sterk kontrast til de 600 millionene dollar - 4,9 milliarder kroner - som ble påvirket av loven og den selvpålagte «gag»-regelen under tidligere presidenter, ifølge The Guardian.

I Obamas siste budsjett var det satt av rundt 30 milliarder dollar - 245 milliarder kroner - i bistand.

- Ikke noe å skryte av

Huitfeldt erkjenner at Ap's foreslåtte 200 millioner vil langt fra demme opp for Trumps potensielle gigantkutt.

Men ved å stå sammen med land som Nederland, Belgia, Danmark og Sverige, som har økt sine bevilgninger som svar på Trumps kutt, vil Norge kunne bidra til å ta ansvar i et vakuum.

Det er særlig prekært med Trumps inntog, mener Huitfeldt, men mener det er kritikkverdig at ikke regjeringen, ved Høyre og Frp, har økt de samme bevilgningpostene ytterligere selv.

- Regjeringa har kutta i disse områdene i budsjettene siden 2014, da Jens Stoltenberg gikk av. Nå er de tilbake på 2014-nivå, og skryter av det, men det er ikke noe å skryte av, sier Ap-representanten.

- Likestilling har gjort framskritt i mange land, men nå skylder det en konservativ bølge over verden. Det er mange land, både religiøst konservative muslimske og kristne land, som nå jobber for å motvirke abort og mot prevensjon, legger Huitfeldt til.

- Behov for lederskap

Hun mener at Norges stilling som et ledende likestillingsland har blitt svekket med kuttene Frp- og Høyre-regjeringa har gjort de siste fire åra.

- Vi har gått fra å være i første rekke, til å være i fjerde rekke. Nå, mer enn noen gang, er det behov for lederskap på dette området, sier Huitfeldt.

Konkret foreslår Arbeiderpartiet å bevilge 600 millioner kroner til FNs befolkningsfond UNFPA. Regjeringen foreslår i sitt forslag til statsbudsjettet å bevilge 500 millioner kroner.

I 2014 bevilget Stoltenberg II-regjeringen 473 millioner kroner til UNFPA.

I tillegg foreslår Arbeiderpartiet å øke bistandsbevilgningene som går til «kvinners rettigheter og likestilling» med 100 millioner kroner, opp fra regjeringens forslag på 347 millioner kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer