Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Arbeiderpartiet vil ha Statoil på børs

Det tok bare én dag: Allerede før investorene hadde rukket å tenke tanken om å gå inn i delprivatiseringen av vårt svenske-fusjonerte Telenor, kom utspillet om å slippe private til også i Statoil. Ledende Høyre-politikere er overbevist om at Ap snart vil åpne for delprivatisering også i statsoljeselskapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et godt timet utspill har Statoil-sjef og Ap-strateg Harald Norvik tatt til orde for å slippe private til i Norges største statsselskap.

Harald Norvik har solid bakgrunn fra Arbeiderpartiet, og samrøret mellom Ap og Statoil er nå som før meget tett. Mektige strateger som LO-sjef Yngve Hågensen og, ja, nettopp: Telenor-sjef Tormod Hermansen, sitter i statsoljeselskapets styre.

Høyre jubler

Oljeminister Marit Arnstad sier nei, men Høyre jubler.

- Jeg tror ikke Harald Norvik hadde gått så klart ut hvis han ikke på forhånd var rimelig trygg på at Ap faller ned på riktig side, sier Høyres energipolitiske talsmann Jan Tore Sanner til Dagbladet. Aps nestleder og energipolitiske talsmann Jens Stoltenberg har sagt at det er for tidlig å si om Ap vil komme til samme konklusjon som Norvik.

Sanner ser for seg et bredt politisk kompromiss som vil føre Statoil på børs med Høyre og etter hvert Ap i førersetet.
- Vi skal ikke forvente at Arbeiderpartiet allerede nå tilkjennegir begeistring over et forslag om å delprivatisere Statoil. Det er grenser for hva partiet klarer å svelge på en gang, og foreløpig har de nok med å fordøye privatiseringen av Telenor, sier Kåre Willoch til Dagbladet. Men Willoch er ikke i tvil om at Ap etter en tid vil komme fram til samme syn som Høyre også i denne saken.

- Ap pleier å ligge 5 til 10 år etter Høyres standpunkter, sier Willoch.

I sin tid som statsminister opprettet Willoch Statens direkte økonomiske engasjement, det såkalte SDØE, og skilte det ut fra Statoil i 1984, en operasjon Willoch ynder å framstille som at han «klippet klørne» på det mektige Statoil.

Det innebærer at staten er den største eieren med de største reservene og den største produksjonen på norsk sokkel. Statoil er forrretningsfører for SDØE, og nettoinntektene går rett i statskassa. Av de rundt to millioner fat olje Statoil selger hver dag, tilhører 75 prosent staten.

Privatisering først

Harald Norvik benektet i går at han er ute etter å fusjonere SDØE inn i Statoil. Ifølge Jan Tore Sanner er likevel det ett av spørsmålene som bør diskuteres, mens Kåre Willoch sier dette:

- Man må for all del ikke begynne denne prosessen med å slå sammen SDØE og Statoil. Så lenge Statoil er som det er, vil det være altfor uoversiktiklig å gi selskapet større økonomiske muskler ved å tilføre det større verdier fra staten. Det frister mer til imperiebygging enn til forretningsutvikling, sier Willoch.

Han understreker at delprivatisering må komme først, fordi selskapet mest av alt trenger flere eiere som setter kritisk søkelys på selskapets forretningsdrift.

Debatten om en restrukturering av Statoil vil også omfatte de andre norske oljeselskapenes rolle, ikke minst Saga, hvor Statoil i dag eier 20 prosent.

Sanner mener Saga har en framtidig plass som et nisjeselskap, og presiserer at Høyre ikke vil ofre Saga i et spill om delprivatisering av Statoil.

- Kravet om tre uavhengige oljemiljøer i Norge sto enda sterkere før, sier Willoch.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling