Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Arbeidsgivere vil ha A4-folk

Etnisitet, handikap og rulleblad er mer avgjørende enn kvalifikasjoner når arbeidsgivere skal kalle inn til jobbintervju.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ny undersøkelse er utarbeidet for Nasjonalt dokumentasjonssenter for personer med nedsatt funksjonsevne. Daglige ledere fra omkring 600 bedrifter har svart på hvem de helst ville innkalle til intervju, og resultatene er krystallklare:

Har du vært langtidsledig, er rullestolbruker, er straffedømt eller blind, stiller du langt, langt bak i køen, selv om du er aldri så godt kvalifisert.

- Heller straffedømte

Aller verst er det for blinde: Under fem prosent av norske bedriftsledere ville «meget sannsynlig» kalt inn en blind person med førerhund til intervju, selv om personen har meget gode kvalifikasjoner.

Bedriftslederne svarer at de heller vil ha en dårligere kvalifisert straffedømt person, enn en kvalifisert søker som er blind.

Det er heller ikke enkelt for rullestolbrukere: Dersom en rullestolbruker med meget gode kvalifikasjoner konkurrerer med en person uten funksjonshemning og med kun formelle kvalifikasjoner, er det større sjanse for at den funksjonsfriske kommer på intervju, ifølge undersøkelsen. Marna Fortun (44), er rullestolbruker, og har merket hvor vanskelig det er å komme seg inn på arbeidsmarkedet. Hun har embetseksamen i psykologi. Den første jobben hun hadde måtte hun si opp på grunn av sykdom i familie. Siden har 44-åringen slitt med å i det hele tatt komme på intervju.


- Jeg har holdt på i ti år. Bare siden januar har jeg søkt på 12 jobber, men ikke fått noen, fortviler bergenskvinnen.

- Hvorfor har du ikke jobbet de siste årene, spør potensielle arbeidsgivere om. Det er jo nettopp fordi jeg ikke får jobb. Men det virker ikke som om alle arbeidsgivere forstår situasjonen min, sier hun.

- Uvitenhet og myter

- Dette bekrefter trenden vi har sett blant våre medlemmer, særlig blant rullestolbrukere. Dette har ikke bare med manglende tilrettelegging å gjøre, men viser en holdning i samfunnet generelt, sier forbundsleder i Norges Handikapforbund, Eilin Reinaas. Leder ved Dokumentasjonssenteret, Britta Nilsson mener det er uvitenhet og myter som gjør at ledere i norske bedrifter kvier seg for å kalle inn funksjonshemmede til intervju. - Undersøkelsen viser at arbeidslivet går glipp av godt og noen ganger meget godt kvalifiserte arbeidstakere, sier Britta Nilsson.

JOBBSØKER: Siden januar har Marna Fortun søkt på 12 jobber, men ikke fått noen av dem. - Det virker ikke som om jeg har sjanse på det ordinære arbeidsmarkedet, sier hun.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling